16. oktober 2024

BREAKING: Pave emeritus Benedikt XVI er død

Pave emeritus Benedikt XVI døde den 31.12. 2022 kl. 9:34 -  95 år gammel. Han afsluttede dermed et betydningsfuldt liv som en Kirkens mand, der kaldte sig selv en ydmyg arbejder i Herrens vingård.

Af Matthew Bunson og AC Wimmer/Catholic News Agency


Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen fra TEAM Katolsk Liv


Benedikt XVI døde den 31.12.2022 kl. 9:34 i en alder af 95 år. Han afsluttede dermed et betydningsfuldt liv som en Kirkens mand, der kaldte sig selv en ydmyg arbejder i Herrens vingård.

Meddelelsen om hans død blev bekendtgjort den 31.12. 2022 "Bollettino - Sala Stampa Della Santa Sede"

Født som Joseph Aloisius Ratzinger, og efter årtiers tjeneste for Den katolske Kirke som teolog, præfekt for troslærekongregationen og kardinal, blev han valgt til pave i april 2005, idet han tog navnet Benedikt XVI. Joseph Ratzinger var en af den hellige pave Johannes Paul II's nærmeste samarbejdspartnere, og efterfulgte ham som pave.

Den 11. februar 2013 chokerede den 85-årige pave Benedikt verden med en meddelelse på latin om sin tilbagetrækning. Dermed blev han den første pave i 600 år, der gjorde det. Han nævnte sin høje alder og manglende kræfter som grunden til, at han følte sig uegnet til at udøve sit embede.

Pave Benedikt var bredt anerkendt som en førende teolog i det 20. århundrede, og hans pontifikat var præget af en dyb forståelse for Kirkens udfordringer i lyset af voksende ideologisk aggression, ikke mindst fra en stadigt mere sekulær vestlig tankegang, både inden- og udenfor kirken. Han er berømt for sin advarsel mod "relativismens diktatur"; i en prædiken holdt lige før konklavet i 2005, der valgte ham til pave.

Født den 16. april 1927 i den lille landsby Marktl am Inn i Bayern, voksede den kommende pave op i en region af Tyskland, der længe var kendt som en højborg for Mariansk hengivenhed og fromhed. Han var Joseph og Maria Ratzingers tredje og yngste barn.

Hans ungdom i den nærliggende bayerske by Traunstein blev overskygget af det nazistiske partis fremkomst, et regime han kaldte "uhyggeligt", og som "forviste Gud og dermed blev uigennemtrængeligt for alt sandt og godt."

Efter en kort tvungen værnepligt på to måneder i den tyske hær i slutningen af Anden Verdenskrig genoptog Joseph Ratzinger og hans ældre bror, Georg, deres studier til præst, først i Freising og derefter i München.

Den 29. juni 1951 blev Joseph Ratzinger ordineret til præst sammen med sin bror og afsluttede derpå sine doktorgradsstudier i teologi og blev universitetslærer og vicepræsident ved det prestigefyldte universitet i Regensburg, Bayern. Hans ry som intellektuel foranledigede en invitation fra kardinal Joseph Frings, ærkebiskoppen af Köln til at tjene som ekspert, peritus, ved Det Andet Vatikankoncil. Han markerede sig hurtigt som en fremtrædende teolog.

I 1977 udnævnte pave Paul VI ham til ærkebiskop af München og Freising og kreerede ham senere samme år til kardinal.

Blot fire år senere, i 1981, udnævnte pave Johannes Paul II kardinal Ratzinger til præfekt for Troslærekongregationen, den afdeling i Vatikanet, der er dedikeret til at fremme og forsvare den katolske troslære. Kardinal Ratzinger bestred posten indtil pave Johannes Paul II's i 2005.

Efter han trak sig tilbage i 2013, opholdt pave emeritus sig i Mater Ecclesiae-klosteret, et lille kloster bygget i 1994 inden for Vatikanstatens mure. Der helligede han sig et liv i bod og bøn.

Den 31.12 2022 døde pave emeritus Benedikt XVI fredeligt i sin seng, idet han fulgte efter sine forældre og sine søskende, Georg og Maria.

Begravelsen bliver afholdt torsdag, den 5. januar kl. 9.30 på Peterspladsen ved pave Frans.


BEMÆRK: Denne nyhed er under stadig udvikling, og KATOLSK LIV vil, i samarbejde med EWTN, i den kommende tid bringe en lang række artikler og film med og om Joseph Ratzinger / Pave Benedikt XVI.


Interview med pave Benedikts privatsekretær, ærkebiskop Georg Gänsewein

I anledning af pave emeritus Benedikt XVI' død, bringer KATOLSK LIV et interview med pavens privatsekretær gennem mange år, Georg Gänsewein.

Du kan høre interviewet HER

Nekrolog: Pave Benedikt efterlader håb som sin arv til Den katolske Kirke