16. oktober 2024

Oliemesse 2023

Der gøres parat til et pænt gruppefoto af de fleste af vore præster og diakoner i bispedømmet │ Foto: Kuno Arnkilde

Tirsdag, den 4. april var der "Oliemesse" i den katolske domkirke Sankt Ansgar. Over 50 præster og diakoner deltog i en propfuld domkirke. Men hvad er en "Oliemesse"? -

Den korte udgave: Oliemessen er en messe hvor præster og diakoner fornyer deres præsteløfte. Det er indvielse af sygeolie og katekumeolie samt konsekration af krisam.

Den lange udgave: Det naturlige sted for fejringen af Oliemessen er domkirken, bispedømmets moderkirke.

Under denne messe, der er nær knyttet til Skærtorsdag, dagen for indstiftelsen af præstedømmet, udtrykker biskop og præster deres tilhørsforhold til den ene ypperstepræst, Jesus Kristus, samt deres indbyrdes fællesskab og ønske om fortsat at engagere sig i præstetjenesten.

Trods den nære forbindelse til Skærtorsdag, kan oliemessen, som vi her i bispedømmet har tradition for, af praktiske grunde fejres en anden dag tæt på Skærtorsdag.

1. læsning: Es. 61,1-3a.6a.8b-9
Teksten beskriver profietens mission som forkynder af frelsen og Guds kærlighed til sit folk. Forkyndelsen bebuder befrielse, og Gud fører sit folk tilbage til dets land. Han slutter en ny pagt med det og gør det til at folk af præster.

2. læsning: Åb. l,5-8
Teksten følger op på første læsning. Ved frelse os fra synden med sit blod har Kristus gjort os til et nyt folk af præster.

Evangelium: Luk. 4,16-21 Profiten Esajas' ord gik i opfyldelse på Kristus, Guds salvede. Ved vor salvelse fâr vi del i Kristi tredobbelte tjeneste som præster, profeter og konger. I kra af denne salvelse skal vi medvirke i forkyndelsen af det glade budskab til fattige.

Efter prædikenen fornyer præsterne deres løfter overfor biskoppen, som herefter opfordrer menigheden til bøn for sig selv og præsterne.

Under offertorieprocessionen bliver de olier, der skal indvies, båret frem af diakoner.

Offergaverne frembæres af firmander, som repræsenterer de børn og unge, der ved de kommende måneders fejring af firmelsen skal modtage Helligånden.

Indvielsen af sygeolien sker under et indskud i den eukaristiske bøn umiddelbart inden doxologien ("Ved ham og med ham og i ham”). Kristus tog menneskelig lidelse på sig og helbredte syge. Salvelsen med sygeolien minder om den trøst og lindring, Kristus bringer.

Efter kommunionen indvies katekumenolien, den olie, som børn og voksne salves med inden dåben som led i befrielsen fra den Ondes magt.

Herefter konsekreres krisamen. Krisamen, som bruges til dåb, firmelse, præstevielse og indvielse af kirker, symboliserer på en særlig måde Helligåndens kraft, som meddeles ved salvelse og håndspålæggelse. Som indledning til konsekrationen hælder biskoppen en vellugtende olie i olivenolien, ånder tre gange over den og beder efterfølgende konsekrationsbønnen. Præsterne deltager i konsekrationen ved sammen med biskoppen at holde højre hånd løfter over olien under dele af bønnen.

De nyindviede hellige olier bliver højtideligt båret med i udgangsprocessionen og herefter fordelt til bispedømmets kirker.

Se video fra Oliemessen 2022

Fotogalleri 2023

Indgangssalmen: Udsend din Ånd

(Vi forbereder musikledsagelse)

1. Udsend din Ånd, og jorden skal fornys,
send til os ned din stærke himmellue;
hvor før var mørke, skal der vorde lys,
hvad før vi skimted kun, skal klart vi skue.

2. Udsend din Ånd så hellig, stærk og mild,
lad dybt i sjælen os dens luer kende;
hvor før var kulde, skal der tændes ild,
din kærlighed skal i vort hjerte brænde.

3. Udsend din Ånd til hjerterne af muld,
hvor godt og ondt så sært er blandet sammen
hvad før var urent, lutres skal som guld,
når alle slagger bort i flammen.

4. Udsend din Ånd til alle dine små,
din Helligånd med Himlens flammetunge;
hvad før kun svagt og mat vi stammed på,
skal da i Åndens kraft vi højlydt sjunge.

5. Udsend din Ånd, som skaber helligt liv,
da skal den hele jord i dig genfødes;
hvor før var had og avind, strid og kiv,
i broderkærlighed skal alle mødes.

6. Udsend din Ånd og giv os nådens frugt
bevar i os den himmelsendte lue;
da skal engang, når livets lys er slukt,
dit åsyn i et evigt lys vi skue.



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER