21. november 2024

En Herreklub på Vesterbro i København

Videosamtale med aktivitetsleder Bent Stelsberg

Samtale med lederen af Caritas Herreklub Bent Stelsberg. I denne video fortæller han om formålet med Herreklubben.

Samtale med Ditte Dandanell Bihl

Ditte Dandanell Bihl er leder af det nationale arbejde hos Caritas Danmark

KATOLSK LIV har mødt Ditte Dandanell Bihl fra Caritas Danmark. Vi taler med hende om det nyeste skud på stammen i den nationale strategi som hjælpeorganisationen Caritas Danmark har etableret på Vesterbro i København: En Herreklub.

Ditte Dandanell Bihl kan kontaktes på: did@caritas.dk │ Tel: +(45) 31 34 56 03

Bent Stelsberg kan træffes på: Herreklub@caritas.dk


KL: Hvad er Caritas nationale strategi?

DDB: Et af vore fokusområder er ældre mennesker. Det vi gerne vil, er at sikre en større lighed når man når dertil i livet d.v.s. bedre adgang til sundhed, bedre adgang til fællesskaber, så man er ligestillet som alle andre. Vi har allerede arbejdet med ældre mennesker på det nationale område et stykke tid, med immigranter. Man er kommet til Danmark for at arbejde et par år, og pludselig har man været her i flere år og skal tilbringe sin alderdom i landet, som man måske ikke havde forestillet sig, og som kulturelt kan være helt anderledes i forhold til hvad man havde regnet med. Nu vil vi også gerne nå nogle andre målgrupper på dette område.

Vi tager nogle af de ting med, som vi allerede har lært. Vigtigheden af et formaliseret fællesskab. Altså ikke "hvornår skal vi mødes og det kan være vi skal finde på noget i næste uge" - men samværet foregår på et bestemt tidsrum for en særlig målgruppe, og at man har noget at være sammen om. En eller anden aktivitet.

Den måde vi gør det på i "Herreklubben" er ved, at der altid serveres noget at spise. Det er en aktivitet der opfølges af andre aktiviteter, hvor vi tager udgangspunkt i hvad brugerne af dette tilbud har lyst til. Film, teater, foredrag eller anden fælles aktivitet.

KL: Herreklubben mødes hver anden mandag i ulige uger. Vil der altid være tilbud om spisning?

DDB: Ja, der bliver altid serveret et måltid mad, og med tiden måske også mulighed for selv at deltage i madlavningen, men til at begynde med serverer vi maden for at sætte rammerne for fællesskabet.

KL: Apropos rammerne; møderne finder sted i nogle helt nye lokaler. Kan du fortælle lidt om disse rammer?

DDB: Vi er simpelthen så glade over at have åbnet dette sted centralt i København, lige ved Hovedbanegården. Vi har forskellige lokaler til vores nationale arbejde, primært i København, og de er fine og rummer det de skal, men vi har vokseværk. F.eks. er lokalerne i Stenosgade, til vores retshjælp, ikke store nok. Folk står i kø ude på gaden. Målet med Reventlowsgade 10 er at samle nogle aktiviteter, så det bliver nemmere når man som bruger, klient eller hvad man nu er - benytter os. Det bliver nemmere, når man kommer ind ad døren, at vi har flere aktiviteter samlet ét sted. Det bliver mere værdigt, så man ikke skal rende rundt flere forskellige steder. Servicen bliver bedre.

KL: Generalsekretær for Carias i Danmark, Maria Hammershøy fortalte i et tidligere interview med KATOLSK LIV, at der er 300.000 mennesker der er kommet til Danmark for at hjælpe os med at bygge skoler, boliger, broer, metro o.a. og de kommer ofte fra katolske lande. Er det også i dét lys man skal se disse initiativer?

DDB: Helt sikkert. Det vi synes mangler, og nu er vi oppe på 360.000 mennesker siger de nyeste anslået tal, er fokus på hele deres situation. Vi efterspørger arbejdskraft som samfund eller som arbejdsgiver, men vi mangler tilbud, der også hjælper folk når det måske ikke går så godt på det arbejde de er blevet hentet hertil for at udføre. Derfor har vi retshjælp, socialrådgivning, lægeklinik som er et forsøg på at lave en social indsats for denne gruppe som egentlig bare bliver hentet hertil, eller selv vælger at komme til Danmark for at arbejde, men hvor der ikke er så meget andet hjælp at hente udover arbejdspladsen de nu er på.

KL: For at holde fast i initiativet med Herreklubben. Hvorfor hedder det en herreklub? Hvorfor ikke bare en klub for mænd?

DDB: Det kunne det også godt. Det er en overvejelse hver gang: Hvordan rammer man ind i sin målgruppe. Vi vil gerne sige to ting: Det er for mænd, og det er der flere årsager til. Der er masser af fælles tilbud med mænd og kvinder. Vi ville gerne løfte det lidt. Et fint sted hvor man kan komme og få en god snak. Mænd i deres bedste alder, og det skal forståes meget løst; man må komme når man synes man er i den alder. Opgaven var at finde et ord der signalerede dette.

KL: Man skal ikke have slips på for at deltage?

DDB: Man skal ikke have slips på. Det som er vanskeligt med opstart af sociale projekter er, at der aldrig er nogen mennesker der føler sig som målgruppen. Ingen vil selv opfatte sig som socialt udsat, eller hvad vi nu bruger af forskellige begreber. Derfor er det supervigtigt, at man rammesætter sådanne projekter på en værdig måde, så man føler at dér kan man godt deltage, dér hører jeg til. Jeg vil være målgruppen, og det kræver at man bruger nogle ord som er værdige. Ikke nødvendigvis ord som "værested" o.lign.

KL: Hvad håber Caritas Danmark at få ud af denne aktivitet med "Herreklubben"?

DDB: Vi håber først og fremmest at der bliver etableret et fast fællesskab der mødes jævnligt. Det er vigtigt. At man ikke kun kommer en enkelt gang og springer til og fra. Vi håber at folk vil have lyst til at komme her fast når de har mulighed for det. Det er ét af målene. Og vi håber at brugerne vil føle at det er et værdigt sted. At de kan tage et og andet med hjem. At de måske begynder at lave lidt mere mad derhjemme, fordi der bliver lavet noget lækkert mad i Herreklubben som man kan blive inspireret af. At de kan overskue at gå lidt mere til lægen eller hvad der nu er udfordringer, fordi der her bliver sat nogle rammer som man bliver klædt på til.

KL: Man skal ikke starte med Fader Vor eller være katolik for at kommer her?

DDB: Nej, det skal man ik'. Det er et åbent fællesskab for alle.