Vatikanets astronom: Billeder fra Webb-teleskopet er ”føde for den menneskelige ånd”

NASA's Webb fanger en døende stjernes sidste tid i fine detaljer: En planetarisk tåge, formet som en uregelmæssig oval med rødlig orange udstrålinger af gas og støv │ NASA, ESA, CSA og STScl

De første billeder fra James Webb-rumteleskopet afslører Guds skabelse og nærer vores sjæle, sagde en jesuiterbroder og astronom.

“Billederne er flotte, som enhver selv kan se. Det er et fristende glimt af, hvad vi med dette teleskop vil være i stand til at lære om universet i fremtiden”, sagde broder Guy Consolmagno, der siden 2015 har været direktør for Vatikanets observatorium, i en erklæring den 14. juli.


Af Hannah Brockhaus, seniorkorrespondent for CNA, Rom
Vatikanet, 14. juli, 2022
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen


Consolmagno sagde, at billederne er "nødvendig føde for den menneskelige ånd - vi lever ikke af brød alene - særlig i disse tider."

"Videnskaben bag dette teleskop," sagde han, "er vores forsøg på at bruge vores gudgivne intelligens til at forstå universets logik."

"Universet ville ikke fungere, hvis det ikke var logisk," fortsatte han. "Men som disse billeder viser, er universet ikke kun logisk, det er også smukt. Dette er Guds skabelse, der bliver åbenbaret for os, og i den vi kan se både hans forbløffende kraft og hans kærlighed til skønhed."

Med rødder tilbage til 1582 er Vatikanets observatorium et af de ældste aktive astronomiske observatorier i verden. Dets hovedkvarter er i Castel Gandolfo, en by lige uden for Rom, hvor pavernes sommerresidens ligger.

Vatikanets observatorium driver også Vatican Advanced Technology Telescope, der ligger i landdistrikterne i Arizona omkring 200 miles sydøst for Phoenix.

Consolmagno sagde, at han personligt er glad for succesen med Webb-teleskopet, fordi han er ven med mange af de videnskabsmænd, der byggede instrumenterne og planlagde observationerne.

"Jeg ved, hvor længe og hvor hårdt de og deres kolleger har arbejdet for at få denne utrolige maskine til at fungere. Det er en hyldest til den menneskelige ånds kraft, hvad vi kan gøre, når vi arbejder sammen,” sagde han.

Jesuiterbroderen tilføjede, at han er forbløffet og taknemmelig over for Gud for, at han har givet mennesker, hans skabning, "evnen til at se og forstå, hvad han har gjort."

Han citerede Salme 8, v. 4-6, som siger:

Når jeg ser din himmel, dine fingres værk,
månen og stjernerne, som du satte der,
hvad er da et menneske, at du husker på det,
et menneskebarn, at du tager dig af det?

Du har gjort det kun lidt ringere end Gud,
med herlighed og ære har du kronet det.

Consolmagno pegede også på det historiske bidrag fra en anden astronom, som også er jesuit, Fr. Angelo Secchi, i lyset af "Webbs første spektrum af vanddamp i atmosfæren på en exo-planet."

For omkring 150 år siden satte Secchi "et prisme foran sin teleskoplinse på taget af Skt. Ignatius-kirken i Rom og foretog de første spektrale målinger af atmosfærerne på planeterne i vores eget solsystem," sagde Consolmagno.

"Jeg kan kun forestille mig, hvor glad han ville være over at se den videnskab, han var pioner for, blive anvendt på planeter, der var ukendte for ham, og som kredser om fjerne stjerner."