Fejres søndag efter juledag. Liturgisk rang: Fest. Liturgisk farve: Hvid.
I 1600-tallet i opstod der forskellige grupper, som var meget hengivne over for Den hellige Familie, Jesus, Maria og Josef. I slutningen af 1800-tallet oplevede man en krise i familielivet og moralen; ægteskabslovene begyndte at blive ændret, hvilket bl.a. gav sig udslag i, at skilsmisser blev indført i lovgivningen.
Kirken tog kampen op, og på det liturgiske område viste det sig bl.a. ved, at Festen for Den hellige Familie blev indført i 1893 af pave Leo XIII (1878-1903).
Festen blev i første omgang lagt på tredje søndag efter Herrens Åbenbarelse, dvs. slutningen af januar. Men fejringen var valgfri, og blev kun indført i de bispedømmer, som bad Rom om at få lov til dette.
I 1914 flyttede pave Benedikt XV (1914-22) festen til 19. januar; men i 1921 flyttede han den igen til første søndag efter Herrens Åbenbarelse. Samtidig indførte han festen i den universelle kalender og gjorde den obligatorisk for hele Kirken.
Efter den nye ordning i den kirkelige kalender i 1969 fejres dagen nu på søndagen efter Juledag. Hvis den juledag, den 25. december, falder på en søndag, fejres dagen den 30. december.
Læs mere her, her og her