ET MENNESKE BLIVER TIL

Befrugtning

4. døgn efter befrugtningen.
Omgivet af en gennemsigtig hinde glider den befrugtede ægcelle ind i livmoderen

Hvornår begynder et menneskes liv?

Det er der givet mange og meget forskellige svar på i tidens løb. Nogle har ment, at man først kan tale om menneskeligt liv, når centralnervesystemet er udviklet, eller når der kan konstateres hjerneaktivitet. Andre, at livet begynder ved fødslen - eller først det øjeblik en personlig bevidsthed er til stede.

Med den viden, som moderne genetisk forskning har givet os, er der i dag kun ét muligt svar på dette spørgsmål: hvert enkelt menneske bliver til i befrugtningsøjeblikket. Fra dette øjeblik er alle arveanlæg til stede. Hvilke sygdomme man er disponeret for, hvilken hårfarve eller øjenfarve man får, alle ydre og indre egenskaber bestemmes i dette øjeblik.

Derfor er det også et selvstændigt menneske, der bliver til ved befrugtningen. Hvert enkelt menneskeligt individ er enestående og uerstatteligt: der vil aldrig igen opstå et individ med de samme egenskaber.

Når æg og sædcelle har forenet sig med hinanden, sættes der på én gang dynamisk og gådefuld udvikling i gang: et nyt menneske begynder sin rejse gennem livet.

4-6 uger

4 uger, 6 mm

Den befrugtede ægcelle deler sig igen og igen og bliver allerede i løbet af de første 4 uger til millioner af celler, som efter en fascinerende plan bygger den menneskelige organisme op.

Efter 4 uger ser man allerede anlæg til ryghvirvler. Hjertet pumper blod til lever og hovedpulsåre. Seks uger efter befrugtningen er fosteret 15 mm langt. Hjertet slår 140-150 slag i minuttet.

I løbet af 2. måned udvikles lidt efter lidt smags- og lugtesans. Hjernen, der er under udvikling, bearbejder de første impulser.

6 uger, 15 mm

7-8 uger

8 uger

Når barnet er to måneder gammelt, er det kun 3-4 cm langt - ikke større, end at det kunne ligge i en nøddeskal. Alligevel er alle organer anlagt og allerede delvis i funktion. De skal blot vokse for at finde deres endelige form.

Barnet kan bevæge arme og ben. Fingre og tæer er dannet, og man kan allerede skelne ansigtstrækkene. Barnet reagerer på berøring omkring munden.

 

8 uger, 3 cm

Allerede i 7. uge har nervecellerne fået kontakt med hinanden. De første nervebaner er ved at blive dannet.

Hvert minut opstår ca. 100.000 nye nerveceller. Indtil fødslen bliver det til hundrede milliarder!

9-11 uger

10-11 uger, ca. 3,5 cm fra hoved til hale

Den runde blommesæk, hvor blodlegemerne hidtil er blevet produceret, har nu udspillet sin rolle. Dens funktion bliver herefter overtaget af lever, milt og knoglemarv.

Endnu har barnet plads nok i livmoderen. Det bevæger sig langsomt i det varme fostervand som en astronaut i vægtløs tilstand.

Det bøjer knæene, støder fra mod væggen, drejer hovedet og begynder at føle sig for. Ligevægtssansen er under udvikling. Barnet kan tilmed slå rigtige kolbøtter.

Ved en ultralydsscanning kan moderen være heldig at opleve, hvordan barnet allerede nu sutter på tommelfingeren.

9. uge lukkes barnets øjne til i nogle måneder.

I 9 uge lukkes barnets øjne til i nogle måneder

16-17 uger

16-17 uger

Selv om barnet endnu ikke har opholdt sig den halve tid i mors liv, er dets krop, arme og ben, skelet og indre organer allerede færdigudviklet.

Barnet får næring og ilt gennem moderkagen. Det opfatter lyde, først og fremmest moderens hjerteslag og hendes stemme.

Barnet har lært at gøre synkebevægelser, det smager på fostervandet, griber med hænderne og strækker sig. Dets bevægelser forekommer nu mere målrettede.

Man kan på dette stadium tydeligt se, om det er en dreng eller pige.

16 uger, 20 cm

18-28 uger

18 uger

Der bliver mindre og mindre plads i livmoderen. Moderen kan nu ikke røre sig, uden at barnet registrer det.

Det falder i søvn, når det bliver vugget af hendes bevægelser, og vågner, når hun er i ro. Det bliver skræmt af pludselige lyde. Hun kan også mærke, når barnet bevæger sig.

Nogle børn er urolige i mors liv, mens andre er livlige og sparker, f.eks. når moderen ikke bevæger sig. I syvende måned drikker barnet næsten en liter fostervand om dagen.

I de følgende uger tager det hurtigt på i vægt. Lungerne, som er noget af det sidste, der bliver udviklet, er funktionsdygtige fra den 24. uge.

22 uger, 30 cm

Fødsel

Hallo, det er mig ...

Fødslen er en voldsom begivenhed i barnets liv. Det forlader livmoderens varme og trygge verden og bliver straks mødt af grelle sanseindtryk: stærkt lys, høje lyde og kølig luft.

Nu skal barnet lære at trække vejret selv og at spise. Men det lille menneske er godt rustet til de nye udfordringer: i flere måneder har det øvet sig i at sutte, synke og gribe fat.

Alle færdigheder er - på forunderlig vis - udviklet til rette tid.

Skønt er det, vi ser
skønnere det, vi ved,
men langt det skønneste
er det, som vi ikke fatter.

Niels Steensen

 

Forlægget er udgivet af Landsbevægelsen Respekt for Menneskeliv (RFM) i samarbejde med Sekretariatet der Deutschen Bischofskonferenz.

Fotos: Lennart Larsson, Herzog/Present, Essen og Laenderpress, Düsseldorf