Kirken

Værd at vide om den første kvindelige præfekt i Vatikanet

Søster Simona Brambilla, den nye præfekt for Dikasteri for det Gudviede og Apostoliske Liv | Foto: Vatican News

Af Walter Sánchez Silva │ACI │8. januar 2025
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Pave Frans har markeret endnu en milepæl i sit pontifikat ved for første gang i Den katolske Kirkes historie at udnævne en kvinde til leder af et dikastri i Vatikanet. Det er den italienske nonne, søster Simona Brambilla, der er ny præfekt for Dikasteri for det Gudviede og Apostoliske Liv

Brambilla, som fylder 60 år den 27. marts, har været sekretær for samme dikastri siden oktober 2023. På det tidspunkt var hun den 2. kvinde, der havde en sådan stilling, efter at søster Alessandra Smerilli blev udnævnt til Dikasteriet for fremme af integreret Menneskelig Udvikling i 2021.

Desuden blev Brambilla i sidste måned, den 13. december 2024, udnævnt af paven til at være medlem af det ordinære råd for synodens generalsekretariat, som »er ansvarlig for forberedelsen og gennemførelsen af den ordinære generalforsamling« i biskoppernes synode.

Om denne udnævnelse sagde den italienske nonne: "Jeg tror dybt på den synodale vej. Vi har levet og lever en erfaring af Ånden, som driver Kirken til at vandre sammen, i gensidig lytning og gensidig opbyggelse. Fra denne erfaring er der ingen vej tilbage.«

»Vi går fremad; og vi går indad, dybere, involveret og fanget i en spiralbevægelse, der med styrke og mildhed bringer os til det væsentlige i, hvem vi er som kristne: brødre og søstre i Kristus, lettede, afvæbnede og befriede fra de forskellige rustninger og klæder, vi måtte have på,« tilføjede hun.

Et par år tidligere, i juli 2019, blev Brambilla og seks andre kvinder de første medlemmer af Dikasteri for det Gudviede og Apostoliske Liv

Brambilla, der som sekretær førte tilsyn med den apostoliske visitation til præstebroderskabet Sankt Peter og ophævelsen af karmeliterklosteret Den Hellige Treenighed i Arlington, Texas, tjente i 13 år som generalsuperior for Consolata-missionærerne.

Søster Simona Brambilla (øverst til venstre), her fotograferet sammen med andre Consolata-missionærer │ Foto: Consolata-missionærerne

Hun sluttede sig til kongregationen i 1988 og blev sendt til Mozambique som missionær. Nonnen var også ordenens første generalrådgiver. Denne erfaring gjorde det muligt for hende at skrive en afhandling om evangelisering og inkulturation i det afrikanske land og at opnå en doktorgrad i psykologi i 2008 ved Gregorian Institute of Psychology, hvor hun også underviste.

Søsteren er også professionel sygeplejerske og praktiserer på hospitalet i Merate, Italien.

I oktober 2023 fortalte hun i et interview med ACI Stampa, CNA's italiensksprogede nyhedspartner, at »oplevelsen af frugtbar kontakt med forskellige virkeligheder, folkeslag, kulturer, særkirker og former for gudviet liv i Afrika, Amerika, Asien og Europa har forvandlet mig og styrket bevidstheden om, at mødet med andre er en kilde til vækst, udveksling af gaver og nåde« med opfordringen til at »så evangeliet« og få det til at spire overalt.

Hvad kan der gøres for at forny det gudviede liv?

I interviewet svarede Brambilla på spørgsmålet om, hvad der kan gøres for at forny det gudviede liv, på følgende måde: »Jeg føler behov for og ønske om at studere med dem, der har meget mere viden og visdom end mig, og som længe har tilbudt deres færdigheder og deres energi i sind, hjerte og sjæl for at ledsage de indviede mænd og kvinders vej på forskellige områder.«

På denne måde, fortsatte hun, vil hun være i stand til at hjælpe andre bedre, også i betragtning af vigtigheden af at lytte til »alle, deres forskellige erfaringer og veje, er et grundlæggende skridt for at lade Ånden lede os, for at åbne vores hjerter, vores indre sanser for hans lys ... så han kan vise os sine veje, for at vandre med dem sammen.«

Hun fremhævede også vigtigheden af »lidenhed«, da hun blev spurgt om manglen på kald i kirken, og gav som referencepunkt en tale af pave Frans i september 2022 i Kasakhstan.

Brambilla citerede blandt andet følgende passage: »Evangeliet siger, at det at være 'lille', fattig i ånden, er en velsignelse, den første salighed, fordi lillehed ydmygt giver os Guds kraft og får os til ikke at basere vores kirkelige aktivitet på vores egen kapacitet. Dette er en nåde! Jeg gentager: Der er en skjult nåde i at være en lille kirke.«

I januar 2024 gav den nye præfekt et interview til de italienske biskoppers avis Avvenire, hvor hun sagde, at hendes udnævnelse til sekretær for Dicastery for Consecrated Life »finder sin plads inden for en kirkelig vej, der i stigende grad er synodal, åben, inkluderende, dialogisk og evangelisk«, og hvor hun bemærkede, hvad pave Frans havde sagt i sin prædiken den 1. januar for et år siden.

»Kirken har brug for Maria for at genfinde sit eget feminine ansigt, for i højere grad at ligne den kvinde, jomfru og mor, som er hendes forbillede og perfekte billede, for at give plads til kvinder og for at være 'generativ' gennem en pastoral tjeneste præget af bekymring og omsorg, tålmodighed og moderligt mod«, sagde paven dengang i det uddrag, nonnen citerede.

På spørgsmålet om, hvorvidt hendes udnævnelse ville »afmaskulinisere« den katolske kirke, understregede den nye præfekt, at »dette er en refleksion, der skal fortsættes og udvides af alle, men også omsættes til en effektiv praksis, der helt sikkert går gennem en større deltagelse af kvinder på de forskellige niveauer i Kirkens liv«.

Det kræver også »en omhyggelig undersøgelse af kirkens feminine dimension og af missionen i bredeste forstand: modeller og dynamikker for tanke, hengivenhed, følsomhed, spiritualitet, handling og mission, som rummer de to vitale dimensioner, den feminine og den maskuline, og som tager hensyn til det nødvendige, gavnlige og velsignede samspil mellem de to.«

På trods af de spørgsmål, det kan have rejst, er Brambillas udnævnelse ikke i modstrid med Kirkens lære. Selv om præsteembedet er forbeholdt mænd, anerkender kirken mænds og kvinders lige værdighed og komplementaritet.

Pave Frans har understreget behovet for en »mere markant kvindelig tilstedeværelse i kirken«, og denne udnævnelse er et skridt i den retning. Brambillas udnævnelse indebærer ikke sakramentale funktioner, der er forbeholdt præsteskabet, men snarere en administrativ og pastoral lederrolle, der afspejler den rigdom af gaver og evner, som kvinder bringer til Kirken, som det fremgår af den lange historie med indflydelsesrige kvinder i katolicismen.

Pave Frans udnævnte søster Simona Brambilla, MC, til medlem af det ordinære råd i synodens generalsekretariat │ Foto: Dicastery for Institutes of Consecrated Life and Societies of Apostolic Life

Se også "tags" om "Kvinden i Kirken

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.