HøjtiderUdland

FOTOS: Kardinal Pizzaballa deler julebudskab efter besøg i Gaza

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, tænder et lys i den ortodokse St. Porphyrius-kirke i Gaza under sit besøg der den 22. december 2024. | Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Af Marinella Bandini  │ CNA │ Jerusalem, 23. december 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, mødtes med journalister til sin julepressekonference umiddelbart efter et besøg i Gaza den 22. december, hvor han fejrede messe og opfordrede de kristne der til at være et lys i krigens mørke.

Omkring 400 kristne har siden krigens begyndelse søgt tilflugt i Holy Family Parish, den eneste katolske kirke i Gaza, ifølge ACI Prensa, CNA's spansksprogede nyhedspartner.

På pressekonferencen sagde kardinalen, at han igen ville meddele, at Jesus blev født »for jer«. Han kom »ikke for at pålægge forpligtelser, som jordens herskere, som Cæsar Augustus,« men »for at søge alle dem, der ligesom ham ikke har nogen plads i historien, som hyrderne.«

Pressekonferencen var ikke kun en chance for den latinske patriark til at dele et årligt julebudskab, men også en mulighed for at fortælle om sit besøg i det katolske samfund i Gaza, efter at pave Frans i weekenden bemærkede, at kardinalen ikke kunne komme ind i Gaza den 20. december og henviste til »maskingeværsskudte børn« og den igangværende »grusomhed« dér.

»Jeg kom endelig ind; det er et faktum. Det er vigtigt at holde sig til fakta,« sagde Pizzaballa. »Det er aldrig let at komme ind i Gaza - det er kompliceret med mange spørgsmål, bl.a. om protokol og sikkerhed. Men der var også mennesker, som hjalp med at overvinde forhindringerne. Det er det, der betyder noget.«

Han talte med paven søndag aften under hans daglige telefonopkald til sognebørnene i Gaza.

»Vi hilste på hinanden, men det varede ikke mere end 10 eller 15 sekunder; der var ikke tid til at skændes,« spøgte han og fortsatte: »Paven har altid været meget tydelig. Måske er vi ikke vant til en pave, der ikke bruger mange nuancer ... Han opfordrede til at afslutte denne krig, han har mange gange bedt om frigivelse af gidslerne, samtidig med at han klart fordømte den uforholdsmæssige reaktion og krigens konsekvenser for civilbefolkningen.«

»Denne krig er som alle krige meget grusom, og den har en meget stærk indvirkning på alle, på hele befolkningen,« tilføjede patriarken.

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa (i midten), under sit besøg i den ortodokse St. Porphyrius-kirke i Gaza den 22. december 2024. Til venstre for ham: patriarkatets kansler, Don Davide Meli, og provinslederen for Det Inkarnerede Ords Institut, fader Carlos Ferrero. Til højre for ham en ortodoks præst og sognepræsten for den latinske kirke i Gaza, fader Gabriel Romanelli. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Pizzaballa har kendt den jødiske verden siden sin studietid og har etableret relationer på højt niveau med religiøse ledere.

»Den kristen-jødiske dialog er blevet konsolideret,« understregede han. »Det er ikke første gang, den har været igennem vanskelige øjeblikke. Vi må huske på et aspekt, som jeg anser for vigtigt både fra jødisk og katolsk side: ønsket om dialog. Og dette ønske er der. Der er vanskeligheder, men vi vil overvinde dem, fordi vi elsker hinanden, og vi ønsker at fortsætte på denne vigtige vej.«

Det er anden gang, kardinalen - den eneste blandt religiøse repræsentanter og internationale ledere - er rejst ind i Gaza, siden krigen begyndte. Sammenlignet med første gang, i maj, er situationen »blevet meget værre,« sagde han.

Den lille delegation fra patriarkatet var nødt til at koordinere med begge sider for at undgå forvirring, fordi der ikke var mange biler i bevægelse. »Det er vigtigt, at alle ved, hvem der bevæger sig, hvem der er der, for at undgå misforståelser og konsekvenser,« sagde patriarken.

Hvad han så i Gaza, sagde kardinalen, var bunker af murbrokker, åbne kloakker og usikre sanitære forhold. I hans ører var der en konstant summen af droner og lyden af eksplosioner, og i hans hjerte var der en bittersød følelse, en blanding af sorg og trøst.

»Jeg så en masse liv,« sagde han. »De er stadig i stand til at smile og nyde de enkle ting.«

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, går gennem Gazas gader under sit besøg den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, betragter en bunke murbrokker under sit besøg i Gaza den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Pizzaballa sagde, at han har besluttet at fokusere på livet - som de barfodede børn, der leger i mudderet, men som »stadig har styrken til at grine«; mændene, der beder om cigaretter, hvoraf en har mistet alt, og hvis hjerter er »fri for følelser af had«; forældre, der »før mad og et hjem beder om skole til deres børn. Det betyder, at de stadig er fast besluttede på at fortsætte og investere deres liv dér.«

CNA har tidligere rapporteret om initiativet til studiegrupper med de lærere, der har søgt tilflugt i menigheden.

Pizzaballa bankede sine næver i stolen: »Vi er fast besluttede; det er vores mission, og det er et tegn. Selvfølgelig kan vi ikke have 1 million børn, men det er klart, at vi er nødt til at starte.«

Kardinalen udtrykte også sine tanker om udvandringen af kristne fra Gaza og mere generelt fra Vestbredden.

»Kirken opfordrer ikke til emigration, hverken fra Gaza eller andre steder,« sagde han. »Tværtimod hjælper vi dem med at blive og beskytter dem så meget, vi kan. Under alle omstændigheder respekterer kirken altid sit folks frihed. Nogle vil rejse. Det er ikke bare muligt, jeg tror, det er sandsynligt. Jeg oplevede ikke dette ønske hos dem alle. Nogle vil rejse, men fællesskabet vil ikke forsvinde.«

Gruppebillede foran Den Hellige Families Kirke i Gaza under besøget af den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat af Jerusalem

Billederne af Pizzaballas besøg fortæller historien om velkomsten i Latin Parish of the Holy Family, hvor han fejrede julemesse på forhånd og velsignede krybbespillet og juletræet.

Ved messen modtog tre børn deres første hellige kommunion, og tre modtog firmelsens sakramente.

Seks flygtningebørn i Latin Parish of the Holy Family i Gaza modtog deres første kommunion og konfirmation under besøget af den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, den 22. december 2024. Med venlig hilsen fra det latinske patriarkat i Jerusalem

Pizzaballa besøgte derefter familier, en efter en, samt syge og mennesker med handicap, herunder børn.

»Jeg ville gerne blive et par timer, være sammen med dem, se, hvor de bor, deres forhold, hvordan de lever, hvad de har brug for. Og jeg hørte aldrig et ord om vrede. Aldrig. Alt er ødelagt i Gaza, men de er ikke ødelagte. De er trætte, men man kan mærke, at der er liv.«

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, poserer med en flygtningekvinde på området for det latinske menighed Den Hellige Familie i Gaza under sit besøg den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Kardinalen gik »det, der er tilbage af gaderne« for at besøge det kristne samfund i den nærliggende Sankt Porfyrius-kirke. Der tændte han et lys.

»I er verdens lys,« sagde han til de troende i Gaza i sin prædiken.

»Den verden, der ser på jer, må se, hvem I tilhører, om I tilhører lyset eller mørket. Når verden ser på jer, må den lægge mærke til, at I er anderledes... Vi er alle stolte af jer, ikke kun for det, I gør, men fordi I har bevaret jeres identitet som kristne, der tilhører Jesus.«

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, besøger de syge flygtninge i den latinske sognegård Den Hellige Familie under sit besøg i Gaza den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af det latinske patriarkat i Jerusalem

Sognepræsten, fader Gabriel Romanelli, som CNA har talt med, delte sin glæde over besøget.

»Det ord, der opsummerer det hele, er 'tak'. Det er det ord, folk kommer for at fortælle os. Alle mennesker, familierne, kom for at bede om hans velsignelse, for at få råd og for at dele deres historier. Han trøstede alle. Han trøstede familien til Nahida og Samar, som blev dræbt for et år siden af en snigskytte, ved at velsigne deres grav,« siger Romanelli.

»Vi venter på Jesus, og kun få dage før jul har vi oplevet Jesu nærvær i patriarkens skikkelse,« sagde et af sognebørnene til Romanelli.

»De sidste par uger har været meget hårde, selv for de mest optimistiske,« tilføjede præsten. »Dette besøg og patriarkens ord om, at kirken ikke opgiver sine børn, har givet nyt håb.«

Den latinske patriark af Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, poserer med en flygtningefamilie på området for det latinske sogn Den Hellige Familie i Gaza under sit besøg den 22. december 2024. Credit: Foto venligst udlånt af Det latinske patriarkat i Jerusalem

Den 24. december om eftermiddagen vil der stadig være julemesse.

»Efter fejringen vil vi gå ud i de forskellige rum, hvor familierne bor, synge julesange og uddele gaver,« siger Romanelli. »Vi har forsøgt at lægge noget legetøj til side, og så vil vi overraske børnene ved at give dem en gave fra Jesusbarnet.«

Pizzaballas budskab på pressekonferencen kan ses i sin helhed her.

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.