Af Birgit Bidstrup Jørgensen
En af de smukkeste og mest højtidelige polske juleskikke er at ”bryde oblaten” (oplatek). Skikken med julens oblat praktiseres ikke blot blandt polakker i Polen, men af mennesker af polsk herkomst overalt i verden. Skikken er også kendt i Litauen, Tjekkiet og Slovakiet.
Oblaten er et tyndt, hvidt, oftest rektangulært brød lavet af mel og vand på samme måde som de runde hostier, der forvandles til Kristi legeme og blod under den hellige messe. Da disse oblater ikke er konsekreret af en præst, fordi de er til privat brug, tjener de kun til at minde om alterets allerhelligste sakramente, og de kan ses som familiens optakt til deltagelse i midnatsmessen senere julenat. Oblaterne er præget med julesymboler som fx Maria med barnet eller julestjernen. I Polen bruges kulørte oblater også som dekoration på juletræet. Tidligere blev oblaterne bagt af personer inden for kirken og fordelt fra hus til hus i sognet i adventstiden. I dag produceres de kommercielt og sælges i religiøse forretninger og i klostre.
Juleaften samles hele familien og venter utålmodigt på, at den første stjerne kommer til syne på himlen. Med stjernens første lys samles alle ved et bord dækket med en snehvid dug bestrøet med hø til minde om krybben, hvor Jesusbarnet blev lagt. Høet kan også lægges i en lille skål, hvorpå oblaterne lægges på en fin, hvid serviet. Et lys tændes på bordet for at ære den snarlige fødsel af Kristus, verdens lys. Måske læses juleevangeliet fra Lukas.
Faderen eller det ældste medlem af familien tager oblaten, brækker den i to dele og giver en halvdel til moderen. Hver af dem brækker et lille stykke af hinandens oblatstykke, og ønsker hinanden Guds velsignelse, et langt liv, sundhed og lykke ikke blot i juletiden, men i det kommende år og mange år endnu.
Nu gentages den samme ceremoni mellem far og børn såvel som børnene imellem og derpå mellem slægtninge. For børnene ønsker man ofte, at de må klare sig godt i skolen og må blive deres forældres glæde og stolthed. Det at bryde og udveksle stykker af oblaten med nogen er symbol på tilgivelse mellem dem og skal minde dem om Gud og Hans kærlige tilgivelse samt vigtigheden af julefesten og familien. Familiemedlemmer, som ikke kan være sammen med familien i julen, kan få oblaten tilsendt i et julekort.
Når ceremonien er gennemført, sætter alle sig til en god, men kødløs middag. At der ikke serveres kød symboliserer den rensende effekt af abstinensen gennem adventstidens forberedelse til julen. Til gengæld består middagen af forskellige fiskeretter, suppe og måske kompot af 12 forskellige frugter til minde om de 12 apostle. Flere af disse retter serveres kun denne ene gang om året.
Efter middagen synges kolendy, julesange, ved juletræet, indtil det er tid at gå til midnatsmesssen, også kendt som Pasterka.
Det har gjort stort indtryk på mig at høre om denne polske skik. Den er virkelig et udtryk for den kristne glæde over Jesu fødsel julenat, hvor englene sang ”Fred på jorden for mennesker med god vilje”.
Birgit Bidstrup Jørgensen
Annoncer og betalingsmure
Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.
HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.
Læs mere om økonomisk hjælp - HER