Vejen til hellighed – historien om familien Beltrame Quattocchi


Oversat og redigeret af Birgit Bidstrup Jørgensen


Vaticano 26. juni 2022 og genudsendt den 28. august 2022

DENNE SPECIALUDGAVE af Vaticano går i fodsporene på familien Beltrame Quattrocchi, fordi de er en ledestjerne for det 10. verdensmøde for familier i Rom.

Tag først med til en pilgrimsfærd ved midnatstid. Den begynder ved Circus Maximus midt i Rom og slutter ved valfartsstedet Divino Amore i udkanten af Rom. Kardinal Feroci fortæller, hvorfor det saligkårede par er begravet i denne helligdom.

Tag dernæst del i konferencen ved Det Pavelige Universitet Santa Croce, når kardinal Semeraro belyser Beltrame Quatocchi-parrets betydning for dem, der overvejer ægteskab, og Msgr. Bongiovanni diskuterer forberedelse til ægteskabet i dette lys.

Mød også Francesco Beltrame Quattrocchi, Luigi og Marias oldebarn, som tager os med på en rundvisning i deres lejlighed i Rom. Til sidst fortæller nogle pilgrimme om deres andagt til dette hellige par.


I Beltrame Quattrocchis fodspor (0:52)

Hver lørdag aften ved midnat fra påske til oktober kommer både nye pilgrimme og hyppige deltagere, for at bære ikonen La Madonna di Divino Amore (Vor Frue af den Guddommelige Kærlighed). Sammen begiver de sig med levende lys ud på en 16 km lang vandretur, der begynder ved Piazza di Porta Capena nær Circus Maximus midt i Rom, går ad Via Appia forbi katakomberne og derefter følger Via Ardeantine, indtil de ankommer til Divino Amore-helligdommen i udkanten af byen.

Denne aften er speciel pga. to begivenheder, der falder på samme dato i år, pinsedag og årsdagen for de allierede styrkers befrielse af Rom fra Nazityskland i 1944. Mange romere tilskriver dette øjeblik Vor Frue af den Guddommelig Kærligheds forbøn. Hun er kendt under endnu en titel: Roms Frelser.

Ved slutningen af den fire timer lange vandring går gruppen ind i helligdommens nye kirke for at fejre messen kl. 5. Samtidig bliver ikonen bragt sikkert tilbage til sit hjem ved den gamle helligdom på toppen af bakken.

I krypten under helligdommen findes et særligt sted. Bag nogle porte ligger Luigi Beltrame Quattrocchi og Maria Corsinis grav. De er protektorer for det 10. verdensmøde for familier i Rom.
Kardinal Enrico Feroci, præst ved Divino Amore-helligdommen, fortæller, hvorfor det saligkårede pars grav findes her:

Jeg vil gerne sende det budskab, at Maria gav os den fred, som er Kristus selv. Gennem den kærlighed, de viser hinanden, skal familier være fredsbærere. De salige Luigi og Maria Beltrame Quattrocchi blev begravet her, fordi de ønskede at blive begravet under Marias beskyttelse, fordi deres liv var beskyttet og vejledt af Marias, Jesu moder, Josefs bruds eksempel.

Luigi og Maria var eksempler på et ekstraordinært forhold mellem en mand og en kvinde, mand og kone, far og mor. De levede en almindelig hverdag, hvor han var advokat, og hun var forfatter til mange bøger. De gav deres liv til hinanden, og gennem deres kærlighed gav de liv til deres børn, som de opdrog i ærefrygt og kærlighed til Herren.

I denne særlige periode [omkring det 10. verdensmøde for familier] løfter Kirken de salige Luigi og Maria op som eksempler for hele verden for deres ægteskab, der var bygget på tro, og for det gode, de gjorde i samfundet.


Beltrame Quattrocchi-familien i verdens søgelys (6:28)

På Den Hellige Stols pressekontor blev der den 31. maj præsenteret et brev på vegne af generalvikar for Roms stift kardinal Angelo De Donatis, med meddelelsen om, at Luigi Beltrame Quattrocchi (1880-1951) og Maria Corsini (1884-1965) skulle være skytshelgener for det 10. verdensmøde for familier.

Luigi og Maria er oplagte skytshelgener for begivenheden, da de i 2001 var det første par, som blev saligkåret sammen. Ifølge pave Johannes Paul II levede de "et almindeligt liv på en ekstraordinær måde".

Kardinal Marcello Semeraro, præfekt for helgenkåringskommissionen, fortæller, at dette emne var hovedtemaet under et møde på Det Pavelige Universitet Santa Croce i Rom den 26. maj 2022 med fokus på "Ægteskabets og familiens hellighed".

Mindst to paver har fremhævet dette tema. Først Johannes Paul II i sit apostoliske brev "I begyndelsen af det nye årtusinde", hvori han brugte udtrykket "et almindeligt kristent liv på højt plan." Og så pave Frans i "Gaudete et Exsultate", da han brugte det smukke billede om helgenerne "inde ved siden af".

I mødets panel var der eksperter i biografien for adskillige par fra hele verden, som har levet i hellighed, herunder Luigi og Maria.

Som begivenhedens hovedtaler holdt Kardinal Semeraro et oplæg om kaldet til hellighed og lyttede opmærksomt til hver beretning om disse hellige par. Han sagde, at par som disse meget klart udtrykker det, som kaldes ”sjælelig forening”, der kan opstå i ægteskabet som et mirakel af transformation. Det er den voksende opblomstring af en ny enhed. Og dette er et meget vigtigt tegn på svaret på Herrens kald.

For at hjælpe med at formidle alvoren af ægteskabsløfterne, var Luigi og Maria blandt de første, der talte for undervisning i ægteskabsforberedelse. I dag forventer katolske sogne rundt om i verden næsten universelt, at kommende ægtepar deltager i disse kurser.

I kirken San Salvatore in Lauro i Rom leder kirkens præst, Msgr. Pietro Bongiovanni, ægteskabsforberedende kurser for par. Han forklarer ægteskabets forpligtende natur, så vi derigennem bedre kan forstå det "Ja", som Luigi og Maria gav hinanden.

En mand tager en kvinde til ægte i et livsprojekt, der ikke tillader indtrængen fra andre. Sakramentet er grundlagt på troskab i forhold til det "ja" for livet, som en mand og en kvinde giver til hinanden. Denne eksklusivitet involverer modenhed og tro, fordi de lover det over for Gud, og de gør det som modne personer, bevidste om det ansvar, de påtager sig. I vielsesliturgien står der: "Jeg byder dig velkommen", ikke: "Jeg tager dig". "Jeg byder velkommen" betyder, at jeg bringer dig ind i mit liv, så du kan være en del af min eksistens. Du bliver ét med mig, og jeg bliver ét med dig, du bliver virkeliggjort i mig, og jeg bliver virkeliggjort i dig. Dette sker under Guds blik, den absolutte kærligheds kraft. Ægteskabsforberedelsen må bringe disse elementer frem i midt en kultur, hvor troens grundlæggende værdier er opløst.

Don Pietro fortæller videre, at mand og kone finder ægte gensidighed i et kærligt forhold, når de møder korset, nemlig de vanskeligheder i livet, som kun opofrende kærlighed kan overvinde. I et samfund, der ødelægger personers værdighed, ødelægger kærligheden og familien, må forholdet mellem manden og kvinden forblive friskt ved hver dag at velsigne Herren, for at bevare den gensidige kærlighedsgave og holde den levende, siger don Pietro.

Luigi og Maria aflagde deres ægteskabsløfter den 25. november 1905 i basilikaen Santa Maria Maggiore i hjertet af Rom. En plakette i Cesi-kapellet på basilikaens venstre side er sat op til minde om deres bryllup. Dette er også blevet et nyt sted, hvor par fornyer deres ægteskabsløfter.

I de følgende år bød parret fire børn velkommen: Filippo, Stefania, Cesare og Enrichetta. Børnene voksede op i troen og bar den med ind i voksenlivet, hvor tre af de fire blev ordensfolk. Filippo, den ældste, blev benediktinermunk; Stefania gik ind i et benediktinerkloster i Milano; Cesare blev trappist.

Under Første Verdenskrig hjalp ægteparret Beltrame Quattrocchi sårede og familier i nød. Luigi arbejdede i en kristen bevægelse og Maria skrev bøger, tjente som kateket og var national rådgiver for Katolsk Aktion. Sammen medvirkede de til at grundlægge det italienske spejderkorps.

Luigi og Maria deltog dagligt i den hellige messe og begyndte en familietjeneste i Rom. De ydede også økonomisk støtte til unge mænd, der ønskede at blive præster, og deres hus tjente altid som et mødested for dem, der ønskede at fordybe sig i deres tro.


Et besøg i Casa Quattrocchi i Rom (13:02)

Francesco Beltrame Quattricchi, barnebarn af Luigi Beltrame og Maria Corsini Quattrocchi, byder velkommen til Beltrame Quattrocchi-huset ved den dør, som mange mennesker er gået igennem, når de havde brug for deres hjælp.

Francesco Beltrame Quattrocchi er egentlig søn af en fætter til Luigi, men senere blev han legalt adopteret af Enrichetta i februar 2010. Ved lejlighed byder Francesco og andre familiemedlemmer individuelle besøgende og grupper velkommen i hjemmet, lige som Luigi og Maria gjorde på deres tid.

Francesco viser husets hjerte frem med bordet, hvor familien plejede at samles for at spise og vise gæstfrihed over for mennesker, som opholdt sig hos dem. I rummet er der mange portrætter. Vi ser det portræt af Luigi, der hænger som original i statsadvokatens kontor, fordi Luigi var ansat som vicestatsadvokat. Der er også et billede af Maria og et bryllupsbillede.

Man ser ting fra hjemmet og fra den dag, parret blev saligkåret på Peterspladsen. Det var den 21. oktober 2001. De to af deres sønner, som var blevet præster, fik lov til at koncelebrere ved saligkåringsmessen for deres forældre.

I Luigi og Marias værelse findes den seng, hvor Enrichetta døde. Maria begyndte allerede som ung mor at skrive bøger, som især rettede sig imod undervisning af børn, fordi hun og Luigi ønskede at give deres børn den bedst mulige opdragelse og uddannelse. I rummet ser man de bøger, hun udgav igennem sit liv.

Francesco fremhæver et fotografi, som han holder særligt af, fordi det viser Luigis kærlighed til sin hustru i den sidste tid af deres samliv. Hun var hans livslange ledsager. Han fæster en edelweiss på hendes bryst, som om hun stadig var den lille pige, han mødte, da han var 20 år gammel, men det øjeblik, fotografiet indfanger, stammer fra året før hans død. Luigi og Maria lever videre på de billeder, der smykker alle vægge i huset.

Deres liv var ikke uden risiko, særligt under 2. Verdenskrig, da Nazityskland tog kontrollen over Rom, for efter den italienske våbenstilstand den 8. september 1943 var deres hus tilflugtssted for omkring firs forfulgte mennesker, begyndende med kommunistiske politiske dissidenter og mennesker, der blev forfulgt på grund af race; jøder og andre.

De sendte dem afsted en ad gangen, klædt ud som munke. Systemet blev kaldt "det sene kald", og det var en frivillig handling fra familiens side. Det var meget risikabelt, fordi indenrigsministeriet ligger lige over for huset. Det er nu italiensk, men på det tidspunkt var det hovedkvarter for den nazistiske generalkommando. Hvis de blev opdaget, ville de alle blive skudt med det samme.

Francesco fortæller, at familien opførte sig ligesom en biologisk celle, der arbejdede i synergi for at hjælpe disse mennesker. Politiet har givet ham dokumenterne om Don Tarcisio og Don Paolino, deres to sønner, som var agenter for OSS - Office of Secret Services - forløberen for CIA - Central Intelligence Agency i USA.

Faderen og moderen så klart, at der ikke var behov for, at deres børn skulle være en del af, hvad de selv ydede over for disse forfulgte mennesker. De kunne have undladt det. Men deres forældre havde opdraget dem til at hjælpe deres næste.

Det mørke og de forhindringer, som familien skulle overvinde, inspirerer Francesco til at dele nogle indsigter i, hvordan andre kan møde prøvelser og samtidig bevare tilliden til Jesus. Luigi og Maria bad hver dag Jesus om at hjælpe dem med at være trofaste:

En bøn, et "Ave Maria", et "Fadervor", en tanke, der blev til små handlinger. De var trofaste i de mindste ting. Og at være trofast betød også at bede om små ting. Fordi vores tro kræver dette af os, og de tog det ikke for givet, at deres bøn blev hørt.

Før vi forlader huset, viser Francesco en sidste del af huset frem:

I 1977, efter at Luigi og Maria var gået bort, besluttede deres børn at indvie dette rum i huset som et lille kapel. Og deres søn, Don Tarcisio, som havde sit eget værelse ved siden af, fejrede dagligt messen i dette lille kapel.

Her, over tabernaklet, er relikvierne "ex ossibus" [dvs. fra knoglerne] af Luigi og Maria, som er begravet ved valfartsstedet Divino Amore, som romerne ærer og har i deres hjerter.


Ægteparret Beltrame Quattrocchi og den guddommelige kærlighed er forbundet for evigt (20:00)

Den nåde, der strømmede ud fra Beltrame Quattrocchi-huset og fra Den Hellige Familie gennem ikonen Madonna Divino Amore (Vor Frue af den Guddommelige Kærlighed), gør dem til et passende match for hinanden. Vi mødes med pilgrimme, der er kommet fra nær og fjern, for at spørge, hvad der bringer dem hertil, og hvad det betyder for dem, at det salige par er begravet her.

Vaticano taler med tre lægfranciskanere, der er på besøg. Deres kommunitet har fået navn efter salige Luigi og Maria. Flaviana Valeri fortæller, at dette er en stor ære, fordi ægtefællerne gjorde meget for valfartsstedet Divino Amore. De var forenet i en familie, som integrerede sig i samfundet med budskabet om, at selv lægfolk godt kan være hellige kristne. Det er de vigtige beviser på, og derfor et godt eksempel for andre.

Antonio Fersini fortæller, at Luigi og Maria Beltrame Quattrocchis skikkelser giver dem som lægfranciskanere mulighed for at få klarhed i deres værdier og kristne liv. Og de hjælper dem til at fjerne det, der er i modstrid med deres kald eller begrænser dem. Deres eksempel hjælper lægfranciskanerne til at sætte Gud i centrum og derudfra begynde at udleve deres kald til hellighed.

Maria Zanchini fremhæver, at de salige Luigi og Maria betroede deres børn til Vor Frue af den Guddommelige Kærlighed. Alle deres børn levede troen og modtog særlige nådegaver, og det vigtige budskab om denne andagt til Vor Frue er at betro sig til hendes beskyttelse som moder. Det gjorde Luigi og Maria som ægtepar her ved valfartsstedet Divino Amore.

Følelsen af troskab over for Jesus gennem Maria gennemsyrer hele helligdommen, som den gjorde på den salige Luigi og Marias tid. Helligdommen går tilbage til det 14. århundrede, hvor en middelalderfæstning, Castel di Leva, stod her.

Kardinal Enrico Feroci, som er præst ved Divino Amore-helligdommen, fortæller, at denne middelalderfæstning blev opført på stedet i 1337, på et tidspunkt,

”hvor der ikke var nogen pave i Rom. Han var i Avignon, og familier kæmpede mod hinanden. For at skabe fred satte de dette billede [ikonen Vor Frue af den Guddommelige Kærlighed] på ydersiden af ​​slottets mure, og i 1337 blev der i byen Velletri underskrevet en fredsaftale mellem familierne.

I mange århundreder var billedet næsten skjult. Men i 1740 gjorde Vor Frue sit første tegn. Historien fortæller, at en pilgrim, en vejfarende, præst eller hyrde, det vides ikke rigtig, hvem han var, var på vej gennem disse egne. Dengang var det et sumpet område. Rejsen mellem det sydlige og nordlige Italien gik gennem disse egne og under dette slot.

Pilgrimmen, eller den vejfarende, blev angrebet af en flok hunde. Og idet dette skete, så han op på billedet på tårnet. Han råbte tak til Vor Frue, og hundene stoppede pludselig. Denne gestus fra Vor Frue gjorde så stort indtryk, at man fortalte om den overalt. Og fra det øjeblik er folk strømmet til dette sted.

I nyere tid, under den nazistiske besættelse af Rom under 2. Verdenskrig, trøstede ikonens tilstedeværelse de troende under deres prøvelser, og blandt dem var salige Luigi og Maria.

Kardinal Feroci fortæller, at den 4. juni 1944 var billedet af Vor Frue blevet bragt til byen og placeret i Skt. Ignatius-kirken. Pave Pius XII ønskede, at der blev aflagt et løfte foran billedet for at bede om sikkerhed for byen Rom. Efter dette rykkede de tyske tropper pludselig væk, og de amerikanske tropper kunne rykke ind, uden at der blev løsnet et skud.

Den 4. juni erklærede Pave Pius XII Vor Frue af den Guddommelige Kærlighed for byen Roms frelser, så hvert år afholdes en ceremoni på denne dag.

Kardinal Ferocis beretning om helligdommens historie minder os om, at Divino Amore ikke kun er et fredens sted. Det er også et sted for håb.

Vi møder Cristóbal Miguel Gomez Gutierrez, entreprenør og pilgrim fra Panama og Costa Rica, som netop har vandret de 16 km fra Rom til helligdommen. Det har han gjort flere gange, og hver gang er det hans personlige andagt til de salige Luigi og Maria, der bringer ham tilbage. Han fortæller, at han altid har været optaget af hellige hellige ægtepar. Han besluttede at sige mit job op som advokat i en myndighed i sit land og flytte til Rom for at studere, og han vidste, han måtte besøge dette sted.

Ligesom andre finder Cristóbal inspiration i Luigi og Marias hverdagsspiritualitet. Men han tager det et skridt videre og peger på fremtiden og vores ultimative mål: at være helgener i forening med Gud i himlen:

Der er ikke mange mennesker, der ved, at lægfolk kan blive hellige. Hvis du spørger mig, hvorfor jeg kom her til Divino Amore, så er det på grund af min familie. Jeg indså, at jeg kom her for min nuværende familie, men også for min fremtidige familie. Jeg tror, dette er det første sted, der giver os mulighed for at lære om Kristus og hans vej. Så det er familien, der bragte mig hertil.

Den salige Luigi Beltrame Quattrocchi og Maria Corsinis grav er midlertidigt blevet flyttet til Vatikanet i anledning af det 10. verdensmøde for familier.

Håbet for dette møde er, at folk opdager eller fornyer deres kald til ægteskab og familie, og at de lever det hver dag inden for den større kontekst af kaldet til hellighed, ligesom salige Luigi og Maria gjorde.

Selv efter verdensmødet er pilgrimme velkomne til at fortsætte med at søge dette velsignede pars forbøn, hvad enten det er gennem en simpel bøn derhjemme eller på pilgrimsrejse til den evige stad og helligdommen for den guddommelige kærlighed.