Vaticano 1. maj

Intro (0:25)

Vi tager til Ukraine sammen med det pavelige missionsselskab for at bringe nødhjælp og samle historier om tro under bombardementerne. Barmhjertighedens missionærer vokser stadig i antal. Pave Frans grundlagde dem i 2015 og gav dem en særlig autoritet til at tilgive synder, som ellers er forbeholdt Den hellige stol. Rejs med os til Malta og lær om det Maria-billede, som pave Frans ofte beder rosenkransen foran.

Bemærk: Tallene i parantes angiver tidspunktet i videoen.

Redigeret af Birgit Bidstrup Jørgensen


Budskab til katolikker på Sri Lanka (1:01)

Pave Frans har opfordret Sri Lankas myndigheder til at gøre klart, hvem der er ansvarlige for terrorangrebene i påsken 2019. Den hellige fader sagde, at dette vil bringe fred til landet og opfordrede katolikker til at ”bede for alle ofrene for vold og krig, særlig terrorisme”.

Under ledelse af ærkebiskoppen af Colombo, Sri Lanka, kardinal Malcolm Ranjith, fejrede det sri lankanske samfund i Rom messen sammen med 41 familiemedlemmer, som repræsenterede overlevende, der er berørt af disse angreb.

I sin tale sagde kardinalen, at nye beviser tyder på ”et politisk motiveret angreb” på grund af de forbindelser, man har fundet ”mellem terrorister og politikere”. Han fordømte de forsøg, der har været fra ”nogle sektorer blandt de lokale myndigheder på at lægge ansvaret på muslimer”.

Påskedag for tre år siden angreb selvmordsbombere fra en lokal islamistisk gruppe tre kirker og luksushoteller og dræbte mindst 269 mennesker, herunder 37 udlændinge, og sårede mindst 500.


Barmhjertighedens missionærer (2:40)

“Efter min mening er barmhjertighed Herrens stærkeste budskab.” Med disse ord sammenfatter pave Frans budskabet bag sit pontifikat. Ved begyndelsen af det ekstraordinære Barmhjertighedens jubelår i 2015 grundlagde den hellige fader Barmhjertighedens missionærer og sendte dem ud i hele verden.

Barmhjertighedens missionærer er nogle udvalgte præster, som har fået ”autoritet til at tilgive selv de synder, som det ellers er forbeholdt Den Hellige Stol at give absolution for.” Blandt de kvalifikationer, der skal kendetegne Barmhjertighedens missionærer, er at ”være tålmodig” og at have ”forståelse for menneskelig skrøbelighed”.

EWTNs egen præst, fr. John Paul Mary Zeller, ansøgte og blev valgt som en Barmhjertighedens missionær.

Under messen i Peterskirken på Guds Barmhjertigheds søndag bad pave Frans os huske, at "den glæde, Gud giver, i sandhed er født af tilgivelse. Den skænker fred. Det er en glæde, der rejser os uden at ydmyge os."

Den følgende dag udtrykte pave Frans glæde over stigningen i antallet af Barmhjertighedens missionærer på verdensplan. Idet han henvendte sig til dem alle, sagde han: “Jeg ønskede at møde jer igen, for til jer har jeg betroet den tjeneste, der står mit hjerte nærmest: at være et effektivt redskab for Guds barmhjertighed.”


Opdateringer fra Vaticano (4:29)


Besøg af paven i Ukraine er ikke sandsynligt i den nærmeste fremtid (4:38)

Pave Frans har udtrykt tvivl omkring en rejse til Ukraine. I et interview i den argentiske avis La Nacion sagde han, at der ikke ville være nogen mening i at rejse til Ukraine, hvis krigen blot fortsætter den næste dag. Den hellige Fader sagde også, at et møde med den russisk-ortodokse patriark Kirill ikke længere vil finde sted i Jerusalem som planlagt.


Vatikanet renser kardinal Dziwisz for uagtsomhed i polske misbrugssager (4:59)

Vatikanet renser pave Johannes Paul IIs tidligere sekretær for anklager om uagtsomhed i polske misbrugssager.

Vatikanet har afsluttet en undersøgelse af anklager om, at den polske kardinal Stanisław Dziwisz undlod at undersøge påstande om præsters sexmisbrug, da han var ærkebiskop af Krakow.

Den officielle erklæring fra Det Apostoliske Nunciatur i Polen siger, at analysen af den samlede dokumentation gjorde det muligt at vurdere kardinal Dziwisz’s handlinger som korrekte, og derfor besluttede Den Hellige Stol, at man ikke ville gå videre med undersøgelsen.


Pave Frans byder den ungarske præsident Viktor Orban velkommen (5:32)

Pave Frans mødte den ungarske præsident Viktor Orban i Rom og takkede Ungarn for at modtage og hjælpe ukrainske flygtninge.

Det var præsidentens første udlandsrejse, efter han blev genvalgt til en ny periode ved det ungarske præsidentvalg den 3. april.


Omrokering i den romerske kurie (5:49)

Kardinal Michael Czerny er udpeget som ny præfekt for Vatikanets Dikasteri til fremme for integreret menneskelig udvikling. Han efterfølger kardinal Peter Turkson.

Den hellige fader udnævnte også monsignor Armando Matteo som sekretær for den doktrinale afdeling af Troslærekongregationen og monsignor John Joseph Kennedy som sekretær for dens disciplinære afdeling.

Den 78-årige kardinal Luis Ladaria forbliver leder af Troslærekongregationen.


Nye helgenkåringer i Vatikanet (6:18)

Den 15. maj vil pave Frans kåre 10 nye helgener i Rom, herunder den hollandske martyr Titus Brandsma, som døde i en koncentrationslejr, og den salige Maria Revier. Paven vil også helgenkåre Charles de Foucauld, en fransk eremit, som blev dræbt i Algiers ørken.


Historier fra Ukraine om tro (7:30)

Vaticano er rejst til Ukraine med tre amerikanske præster fra det pavelige missionsselskab for at følge deres arbejde med at bringe nødhjælp og forsyninger til det ukrainske folk.

Det er langfredag, og de tre præster beder ved en massegrav, hvor 30 mennesker blev begravet efter at kampene mod de invaderende russere begyndte. Graven ligger foran den ukrainske græsk-katolske kirke i byen Butja lige udenfor Kyiv.

Præsterne er meget påvirkede af det, de oplever. En af dem betragter den umærkede grav og henviser til en anden umærket grav, som Jesus blev lagt i den første langfredag.

Præsterne ønsker at vise deres nærhed og bringe et budskab om, at der altid findes håb. De møder en beboer fra en af de udbombede boligblokke Hendes søn var i militæret og blev dræbt. Præsterne velsigner hende og de andre beboere, før de fortsætter deres rejse.

I Lviv møder præsterne 170 flygtninge, som har søgt tilflugt i Skt. Joseph Basilian kloster og seminarium i udkanten af byen. De taler med gamle mennesker og forældre, der forsøger at beskytte deres børn mod krigens virkelighed. Børnene fortæller, at de har et sted at sove, de får mad og underholdning, og der er ingen skyderi og eksplosioner. Børnene ved, at deres hjem er besat og savner deres fædre, som kæmper i krigen. Præsterne giver børnene nogle kort lavet af børn i katolske skoler i New York

Tidligt påskesøndag morgen flokkes de troende for at fejre den opstandne Kristus i Skt. Georgs Katedral i Lviv. De tre amerikanske præster deltager i ceremonien, som får en speciel mening på dette særlige tidspunkt, hvor det er let at komme til at hade, men hvor det gælder om at huske, at Gud har skabt os til kærlighed. Det er påskebudskabets glæde.


Til minde om de nye martyrer på Sri Lanka (16:40)

Foran Peterskirken, hvor en stor messe blev fejret den 25. april for at mindes ofrene for bombeangrebene i påsken for tre år siden er EWTNs Andreas Thonhauser i samtale med fr. Malith Kaluarachci, som var til stede ved terrorangrebene på Sri Lanka, hvor hundredvis af mennesker blev dræbt i to kirker. Nu studerer han i Rom.

Fr. Malith fortæller at den 21. april 2019 detonerede seks bomber samtidig i tre kirker og tre hoteller. To af kirkerne var katolske.

For fr. Malith er messen i Peterskirken til minde om disse angreb vigtig, fordi den viser, at den universelle Kirke er med den katolske befolkning, der udgør en minoritet på 7 % på Sri Lanka. Det sender også et evangelisk budskab til andre lidende kristne samfund både på Sri Lanka og i andre lande, at den katolske kirke og dens leder er med dem.

Fr. Malith mener, at støtte til katolikker på Sri Lanka kræver, at der lægges pres på regeringen for at yde retfærdighed til befolkningen. Desuden er der brug for større sikkerhed i kirker og andre helligdomme. Han beder for, at en terrorhandling aldrig må finde sted på den måde igen.


Pave Frans’ Maria-billede (20:30)

Ta’ Pinu på øen Gozo er det mest ærede marianske valfartssted i den maltesiske øgruppe. Talrige mirakler her tillægges Vor Frues forbøn, og utallige pilgrimme og besøgende kommer til stedet året rundt. På sin rejse til Malta i april besøgte pave Frans kirken for at bede.

Maj er Marias måned, og her begynder den særlige andagt kaldt ”de 15 onsdage”. Den varer i 15 uger og slutter højtideligt på festen for Marias optagelse i himlen den 15. august.

Fr. Gerard Buhagiar, rektor for valfartsstedet Vor Frue af Ta’ Pinu, forklarer om denne andagt til Maria, at på disse 15 onsdage åbnes kirken kl. 4:30, der fejres messer, og pilgrimmene har mulighed for at aflægge skriftemål hele dagen indtil kl. 23.

Det første, der byder pilgrimmene velkommen til kirken, er tre små mosaikker på kirkens facade: Johannes døberen, der bereder vejen for Kristus, Paulus, som prædikede evangeliet, og Jomfru Maria, der altid leder os til Jesus. Pave Frans modtog i 2017 en kopi af denne mosaik af Jomfru Maria. Han fortalte, at han ofte beder rosenkransen foran den, og pointerede, at den fremstiller, hvordan Jesus altid er centrum.

Pladsen foran kirken er udsmykket med mosaikker, der viser de rosenkransbønnens 20 mysterier. Disse mosaikker blev skabt af en gruppe studerende hos kunstneren fr. Marco Rupnik. Blandt dem var fr. Roberto Gauci, som byder os indenfor i sit værksted, hvor mosaikkerne blev skabt.

Fr. Gauci citerer den hl. Johannes af Damaskus for, at mennesker kommer i kontakt med troen på to måder: Ved at lytte til Guds ord, og ved at betragte hellige billeder. Egentlig er det det samme, for Guds ord er det samme, men ordet kommer ind gennem øret, mens billeder kommer ind gennem øjet; disse to måder komplementerer hinanden.

”At skabe kristen kunst indebærer en omvendelse, man må dø fra sig selv; ikke for at blive intet, men for at blive noget nyt. Man antager et katolsk udtryk, som udtrykker Kirkens tro.” Også betragtning af kristen kunst giver mulighed for at komme i kontakt med troen, fordi Guds Ord er inkarneret i kunstværket. De mosaikker, der smykker kirken for Vor Frue af Ta’ Pinu er en frugt af dyb bøn. De er udført for at hjælpe de besøgende til at betragte Jesu liv, mens de beder rosenkransen.

Som pave Frans udtrykker det: mens vi gentager ”Hil dig Maria”, mediterer vi over faser i Kristi liv, men også over vore egne liv, fordi vi er på vej med Herren”.