Vaticano 27. marts

Oplæg er redigeret af  Birgit Bidstrup Jørgensen


1. Pave Frans’ apostoliske rejse til Malta

“De viste os en usædvanlig venlighed” er mottoet for pave Frans’ besøg på Malta den 2. Og 3. april.
Mottoet henviser både til, hvordan malteserne i sin tid modtog Paulus, og hvordan de modtager migranter i dag. Foruden møder med de troende omfatter pavens program et besøg i Skt. Paulus’ grotte og et møde med flygtninge, der har krydset Middelhavet.
Det er fjerde gang en pave besøger Malta.


2. Bønnens magt

For to år siden lukkede store dele af verden ned pga. Covid-19.
Den 27. marts 2020 bad pave Frans foran Peterskirken og den regnvåde, mennesketomme Petersplads ekstraordinært bønnen “Urbi et Orbi” om velsignelse for byen Rom og for verden.
“Hvorfor er I bange? Har I ingen tro?”, spurgte paven og mindede om apostlen Peters klippefaste tro på bønnens magt. Nu, to år senere, åbnes verden igen. Pandemien er langt fra slut, men den er dog en langt mindre trussel end for to år siden.


3. Pave Frans reformerer den romerske Kurie

Praedicate Evangelium, Prædik evangeliet, er titlen på pave Frans’ nye apostoliske konstitution, som blev offentliggjort den 19. marts på festen for den hellige Josef. Den erstatter Pastor Bonus og træder i kraft den 5. juni.
Dokumentet er grundlag for implementering af en reform af Kuriens organisation og struktur. Som noget nyt får også lægfolk og kvinder adgang til lederstillinger i Vatikanet.


4. Vatikanradioens kortbølgeudsendelser til Ukraine og Rusland

Vatikanets radio sender flere og længere udsendelser på kortbølge i Ukraine og Rusland for at bringe håb, formidle pave Frans’ ord og fortolke, hvad der sker, i lyset af evangeliet.


5. Retssagen om Vatikanets finanser

Tidligere kardinal Angelo Becciu, som står anklaget for underslæb, embedsmisbrug og mened, har i en ny høring gjort det klart, at han vil sige sandheden og ikke frygter for at gøre det.


6. Barfodsaugustinerne fejrer 400-året for deres første generalkapitel

Barfodsaugustinernes orden (Augustiner Recollects) blev grundlagt i 1588 som en gren af augustinerordenen. Deres første generalkapitel blev afholdt i 1621.
Ordenen blev autonom i forhold til Augustinerordenen i 1911 og ophævet til en orden i 1912 ved brevet Religiosas familias udstedt af pave Pius X. Ordenen stræber efter at intensivere det asketiske og kontemplative liv i ordensfællesskabet.


7. Libanons præsident

Pave Frans modtog Libanons præsident Michel Aoun i audiens. Denne inviterede til gengæld pave Frans til at besøge Libanon. Datoen for et sådant besøg er ikke fastsat.


8. Konsekration af Rusland og Ukraine til Maria den 25. marts

Pave Frans appellerer fortsat til fred i Ukraine med alle de ressourcer, Vatikanet har til rådighed.
I sin Angelus-bøn den 20. marts sagde han: ”Ulykkeligvis stopper den voldelige aggression mod Ukraine ikke. Det er en meningsløs massakre, hvor hver dag bringer nye blodbad og grusomheder. Det kan ikke retfærdiggøres!”
Konsekrationen af Rusland og Ukraine er inspireret af den anden af de tre hemmeligheder, Jomfru Maria betroede hyrdepigen Lucia i Fatima i 1917. Maria bad i denne hemmelighed, som Lucia gav videre i 1941, paven om at indvie Rusland til hendes uplettede hjerte. Jomfru Maria lovede, at indvielsen til hendes rene hjerte ville bringe fred, og i sidste ende ville hendes rene hjerte sejre.
Indvielsen blev foretaget, først af pave Pius XII i 1942 og senere af paverne Paul VI og Johannes Paul II. Med indvielsen af Rusland og Ukraine ønsker pave Frans nu på den stærkest mulige måde at bede om Jomfru Marias hjælp til at løse konflikten.


9. Traditioner og relikvier fra Via Crucis i Rom

I 1750 viede pave Benedikt XIV Colosseum til mindet om Jesu lidelseshistorie og om kristne martyrer.
Med startpunkt ved Colosseum byder Anthony Johnson fra EWTN Travel velkommen til en rejsevideo, der gør korsvejsandagten til en rejseoplevelse.
Turen går videre til tre kirker, der hver indeholder relikvier fra Kristi lidelse. I Laterankirken findes et fragment fra det bord, hvor Jesus spiste det sidste måltid med sine 12 disciple. I et kapel over for Laterankirken findes Scala sancta, den hellige trappe, som Jesus siges at have gået op ad langfredag, og i kirken Santa Croce in Gerusalemme kan man se et stykke af Jesu kors, søm fra korsfæstelsen, to torne fra tornekronen, det skilt, Pilatus lod slå op på korset og et led af den hellige Thomas’ finger.
Langfredag i år leder pave Frans korsvejsandagten i Colosseum.