Vaticano 20. marts

I denne udgave ser VATICANO bl.a. på, om katolske doktriner kan ændres af et flertal af de troende, som er samlet ved en synode. Eksperter giver et bud på hvad "synodal proces" i Kirken betyder, og om den synodale vej i Tyskland, som sætter spørgsmålstegn ved katolske doktriner, har ret til at ændre dem.


400 års helligdom

I år fejrer Den katolske Kirke det ignatiske år til ære for St. Ignatius af Loyola, grundlæggeren af ​​jesuiterordenen og den hellige Frans Xavier.


Paven beder for katolske bioetiske arbejdere

I marts måned er pave Frans’ bønsintentioner centreret om respekten for menneskeliv og værdighed, mens han står over for de stadigt voksende udfordringer i moderne bioetik.


Pave Frans kalder krigen for "barbari".

Den Hellige Fader advarede mod at bruge Gud til at retfærdiggøre vold, og i et dramatisk tonefald udbrød han: "I Guds navn, beder jeg: Stop denne massakre!"


Pave Frans opfordrer Vatikanets dommere: 'Lyt til alle'

Ved åbningsceremonien for retsåret for Vatikanstatens domstol sagde pave Frans, at dommerne skal udøve ærlig lytning "uden fordomme eller forudfattede meninger."
Den Hellige Faders bemærkninger kom på tærsklen til Vatikanets finansretssag, hvor eks-kardinal Angelo Becciu er blandt de anklagede.


Fastetidens arrangementer i Vatikanet

Hver fredag ​​morgen i fastetiden giver prædikanten for den pavelige husstand, kardinal Raniero Cantalamessa, refleksioner til den hellige fader og den romerske kurie. I år handler katekesen om vigtigheden af ​​eukaristien.
Begivenheden er kun forbeholdt den romerske kurie, men den streames live, så alle kan deltage online.


Bidrag til økumenien

Pave Frans har bidraget til at styrke de økumeniske bestræbelser ved at skrive et forord til en bog af en presbyteriansk minister Marcelo Figueroa.


Teknologisk gennembrud på Vatikanets hospital

Vatikanets Hospital og medicinske forskningscenter "Policlinico Gemelli" har udført den første gynækologiske operation i Europa ved hjælp af en robot kaldet "Hugo".

Hospitalet planlægger at bruge "HUGOs" robotarme også til onkologiske patologier og sigter mod at udføre stadig mere komplekse og minimalt invasive operationer.

At have dette nye instrument tilgængeligt gør Vatikanets hospital til et af de mere avancerede hospitaler i Europa.


Synode om synodalitet

For seks måneder siden påbegyndte pave Frans den første "høringsfase" op til bispesynoden i 2023 om emnet "synodalitet i kirken".

I dette første skridt inviteres lægfolk, religiøse og præster til at bidrage med deres bønner og deres meninger om, hvordan de ønsker at se kirken i dag.

I 2023 vil biskopperne bringe disse ideer til en diskussion i Rom, og ti slut vil de præsentere dem for den Hellige Fader.

Vi hører bl.a. hvad Martin Rothweiler, leder af EWTN Tyskland, har at sige om den synodale vej.


Digtere og profeter – hvad Vatikanmuseerne vil tilbyde i år

Vatikanet er det mindste land, men dets museer hører til blandt de største i verden. Deres oprindelse går tilbage til 1506, hvor pave Julius II skabte ”Statuernes have”. 500 år senere bevarer og viser Vatikanmuseet arven fra kultur, historie og især skønhed, som de romerske paver har samlet gennem århundreder.