FILM: To believe

Syv ukrainske præster bliver ført ind i en skov for at blive henrettet. Deres forbrydelse? De nægtede at give afkald på deres katolske tro over for brutale bolsjevikker. Sådan begynder den dramatiske film "To Believe".

Med de forfærdelige aktuelle begivenheder, der udspiller sig i Ukraine, udsender EWTN et nyt drama kaldet "To Believe". Det aktuelle drama trækker seerne intellektuelt, følelsesmæssigt og åndeligt ind i de tragiske, umenneskelige lidelser, ukrainske katolikker har udholdt gennem årene med kommunistisk besættelse.

Baseret på faktiske begivenheder bringer "To Believe" historierne om rigtige mennesker til live, som holdt fast i deres tro under de hensynsløse år med ateistisk kommunistisk undertrykkelse. Den sande historie fokuserer på en ukrainsk præst, fader Sebastian Sabudzinski, og dem, der var en del af hans lille katolske sogn - især en mand ved navn Peter og hans familie - under den sovjetiske forfølgelse.

Filmet i Ukraine er den sande historie så meget desto stærkere på grund af dens brug af modersmålet (med engelske undertekster). Alligevel, når fortællingen spoler frem til 1953, bliver scenerne så overbevisende og bevægende, at der for en stor del ikke er behov for ord, som kan udtrykke Peters følelsesmæssige genforening med sin familie.

Efter at være blevet arresteret af bolsjevikkerne, havde Peter været gemt væk i et fængsel med maksimal sikkerhed i de sidste 30 år. Familiesammenføringen er et af de mest ærligt gribende, følelsesladede øjeblikke i filmen.

Senere viser familien Peter de religiøse genstande fra kirken, som han forsøgte at redde og skjule for sovjetterne, og som de efter arrestationen opbevarede i sikkerhed.

Den dag, ved den genforenede families første måltid, beder hustruen sin mand om at tilgive. At stå fast i troen og kærligheden til Gud, at holde ud i lyset af forfølgelse, at tilgive, at håbe. Det er disse store temaer der væver filmen sammen.

Nogle temaer dukker op i tilbageblikket til 1935, hvor fortælleren siger: "Kirken var den sovjetiske regerings fjende nr. 1. Kirker blev lukket og ødelagt. Folk fandt måder … at bede sammen på.” På trods af nedbrydningen og brutaliteten fandt folket en måde at samles på for at holde troen i live.

(Seeradvarsel: her ser vi to af de mere brutale scener, hvor hensynsløse kommunister og deres diabolske leders brug af metoder for at forsøge at udrydde religion.)

Men folkets tro og kærlighed til Gud kunne ikke slukkes. Ved at udholde tortur i en sibirisk fangelejr vil den hellige landsbypræst, fader Sabudzinski, ikke give afkald på sin tro. Den allerede fængslede Peter må overvære - og kæmper på det tidspunkt med sin tro. Han fik sin lange straf, fordi han hjalp sin sognepræst med at fjerne kirkens hellige genstande og forsøge at skjule dem, før kommunisterne kunne ødelægge dem.

De hellige genstande, herunder en kalk og en Bibel pakket ind i liturgisk klædning, spiller også en stor rolle i filmen. Genstandene vidner om tro. Hvordan trofasthed og udholdenhed påvirker troende.

I en anden scene anvender Peter Bibelen ved et tilsvarende familiemåltid for at bede for dem, der stadig er i fangelejrene og for dem, der døde i dem. Ingen må glemme hvad et menneske der afviser Gud er i stand til at gøre. Hver scene bliver en påmindelse om, at troen ikke gik tabt, men forblev urokket under de mørke årtier med ateistisk kontrol, helt op i det nuværende århundrede.

Tidligt i filmen overskrider skuespillerne tærsklen til skuespil og bliver "rigtige" mennesker som i en dokumentar.

Gennem hele filmen understreger og komplementerer et følelsesladet musikalsk partitur historien.

"To Believe" er åbenbaringen af, hvad lidelsen for dem der holdt troen i live gennem alle årtierne opnåede, da de gav troen videre.

Historien tjener også som en påmindelse om den grusomme behandling, befolkningen i Ukraine har lidt gennem årtier i det 20. århundrede, og som nu gentages for vore øjne i disse dage. En befolkning der nu kalder Kirken til bøn.

%d bloggers like this: