Vaticano 13. februar

Denne uge på Vaticano

VATICANO er et internationalt videomagasin katolsk perspektiv. Magasinet udgives hver uge på video af EWTN Vatican Bureau - og KATOLSK LIV │ EWTN Danmark tilretter til et dansk publikum, og på sigt er det hensigten at tilføje danske undertekster.


Oversigt

 • Opdatering om pave emeritus Benedikts rolle i sager om overgreb
 • Vatikanet og de olympiske lege i Kina
 • Ny ambassade i Abu Dhabi
 • 2. internationale dag om menneskeligt broderskab
 • Fred i Myanmar
 • Pakistansk helgen
 • Audience om offentlig sikkehed
 • St. Bakhita statue på Peterpladsen
 • Arkæolgi som bidragende til tro
 • Finansskandalen i Vatikanet
 • St. Valentine, skytshelgen for dem som elsker

Intro

Pave Frans hædrer en ungarsk arkæolog med ”den gyldne medalje” for at have fundet stedet hvor Johannes Døberen led martyrdøden. Opdatering om retssagen mod anklagede i Vatikanets finansskandale. Besøg i kirken hvor relikvier af St. Valentine, de elskendes skytshelgen, er opbevaret.

Se & Hør denne uges udgave af Vaticano - et internationalt nyhedsmagasin, med et katolsk perspektiv.


Opdatering på sagerne om overgreb i München

I denne uge udsendte pave emeritus Benedikt XVI et personligt brev og en juridisk erklæring vedrørende rapporten om overgrebssager i bispedømmet München-Freising, hvor han engang var biskop.

I brevet, der blev læst af hans personlige sekretær, monsignore Georg Gänswein, udtrykker paven sin dybtfølte undskyldning over for ofrene for seksuelle overgreb begået af præster, men afviste samtidigt alle påstande om bevidst at have beskyttet gerningsmændene. Han præciserede også et vigtigt punkt vedrørende hans tidligere svar.


Vatikanet og de olympiske lege i Kina

De olympiske vinterlege 2022 i Beijing er i fuld gang. Imidlertid har ni lande, herunder Indien, Canada, Storbritannien og USA, iscenesat diplomatisk boykot med henvisning til Kinas krænkelse af menneskerettigheder.

Pave Frans ønskede det bedste for vellykkede olympiske og paralympiske vinterlege. EWTN Vatikanets leder Andreas Thonhauser mødtes med monsignore Melchor Sánchez, en embedsmand fra Vatikanet, der fører tilsyn med sport, for at finde ud af, hvad Vatikanets holdning er til de olympiske lege.


Ny ambassade i Abu Dhabi

Den Hellige Stol åbner sin første ambassade i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater. De diplomatiske forbindelser mellem de to stater har eksisteret siden 2007, men det tidligere apostoliske nunciatur var lokaliseret i Kuwait.

Abu Dhabi har kun to katolske kirker med 100.000 katolikker. Den apostoliske nunciature i Abu Dhabi åbnede på treårsdagen for "Dokumentet om menneskelig broderskab for verdensfred og at leve sammen", underskrevet i fællesskab af pave Frans og storimamen fra Al Azhar .


International dag for Menneskeligt Broderskab

For at markere den Anden Internationale dag for Menneskeligt Broderskab, udgav den Hellige Fader en videobesked, der minder de troende om, at "vi lever alle under den samme himmel". Broderlig hjælp er en frelsesklippe for mennesket. Videobeskeden er en del af Expo Dubai 2020, der i øjeblikket afholdes, og hvor pave Frans deltager.


Bøn om fred i Myanmar

Pave Frans anmodede det internationale samfund, på vegne af de burmesiske biskopper, om at gribe ind for at standse den igangværende vold i Myanmar. Efter militærkuppet i 2021 har der været masseprotester, og over 12.000 mennesker er døde.


Første pakistanske kristen navngivet ”Guds tjener”

Den 20-årige frivillige sikkerhedsvagt Akash Bashir er blevet erklæret for "Guds tjener" efter sin martyrdød i 2015, da en selvmordsbomber forsøgte at trænge ind i St. John's Catholic Church i Lahore, Pakistan. Bashir stoppede angriberen og gav sit liv for at redde over 1.000 andres liv.

Bashir er den første pakistanske kristen der er på vej mod at blive helgen.


Vatikanets Inspektorat for Offentlig Sikkerhed

Den Hellige Fader mødtes i audience med medlemmer af Vatikanets Inspektorat for Offentlig Sikkerhed, og talte til dem om vigtigheden af at sætte omsorgen for mennesker og deres værdighed og sikkerhed i centrum.


St. Bakhita-statue opsat på Peterspladsen

Pave Frans velsignede en bronzestatue af Saint Josephine Bakhita og bad for ofrene for menneskehandel. Statuen blev installeret i forbindelse med den 8. internationale bededag, som udtryk for og bevidstgørelse om den uværdige menneskehandel. Dagen blev markeret med et online bønnemaraton, der begyndte i Oceanien og sluttede i Nordamerika.


Arkæologi bidrager til tro

Den 25. offentlige begivenhed omkring Vatikanets 11 pavelige akademier blev afholdt i " Cancelleria Palace " i Rom. I år fremhævede akademierne arkæologiens bidrag til kristen tro, og belønner tre lærde for deres arbejde.


Retssagen om Vatikanets finanser

I 2019 eksploderede en af de største finansielle skandaler i de senere år. En perfekt mediecocktail, der blander udenrigssekretariatet, en kardinal, et bedrageri på flere millioner euro og en luksuriøs ejendom i centrum af London.

Det er en skandale, der er blevet afsløret som toppen af isbjerget på et grumset, og nogle gange korrupt, system til forvaltning af penge, afsat til velgørende formål.


St. Valentine, skytshelgen for dem som elsker

Der er en helgen i Den katolske Kirke kendt af både kristne og ikke-kristne. Hans festdag blev fastsat af en pave for at erstatte en hedensk fest, men en anden pave fjernede ham fra den officielle romerske kalender. Helgenen hedder St. Valentine, og er skytshelgen for de som elsker.