Bøn for fred i Ukraine

Vaticano 6. februar 2022

Pave Frans inviterer troende til at tilbringe en aften med bøn for fred i Ukraine. Mød Sumara Shafig, en katolsk advokat, der kæmper for at sætte en stopper for tvangsbørneægteskaber i Pakistan. Et dyk i pavehistorien, udforsk Lateranpaladset, som er det oprindelige hjem for de romerske paver. Pave Frans mødes med Holocaust-overlevende Edith Bruck i Casa Santa Marta.


Spændinger og bededag for Ukraine

Spændingerne er stadig høje ved grænsen mellem Rusland og Ukraine. Observatører advarer om, at en ny krig på europæisk jord kan finde sted. For nylig viste pave Frans stor bekymring for situationen i Østeuropa.

Pave Frans: "Jeg er meget bekymret over de øgede spændinger, der truer med at påføre freden i Ukraine et nyt slag."

Med disse ord inviterede pave Frans de troende til at bede for fred i Ukraine og til at oprette en særlig bededag for hele Kirken den 26. januar.


Vaticano - Kort Nyt


Peterspenge

Peterpenge faldt ca. 15% i 2021 meddelte Vatikanet for nyeligt.
Præfekten for Det økonomiske Sekretariat taler om et markant fald i donationer sammenlignet med årene før, især 2020. Årsagen skyldesl pandemien og at færre troende går i kirke.
Peterspenge er en ældre betegnelse for en kollekt (indsamling) , der foretages en gang om året til fordel for Kirkens verdensomspændende virksomhed.. Beløbene sendes fra alle bispedømmer til paven.

Møde med overlevende fra Holocaust

Pave Frans mødes med Holocaust-overlevende
i anledning af mindedagen for Holocaust. Han mødte bl.a. den 90-årige Auschwitz-overlevende Edith Bruck i Casa Santa Marta. Både pave Frans og Bruck understregede værdien af at dele minder om fortiden. Især unge bør høre fra den ældre generation for ikke at begå samme fejl.

Katolsk Fakta Tjek mødtes med pave Frans

Pave Frans mødte katolske journalister for at tale om covid-19 og gav udtryk for et ønske om at de søgte og rapporterede sandheden.
Journalisterne er medlemmer af et mediekonsortium, der modtager midler fra Google for at rapportere pandemien. Pave Frans opfordrede dem til at bekæmpe misinformation. Den Hellige Fader mindede medierepræsentanterne om at tage stilling mod uretfærdigheder og løgne.

Pave Frans udnævner en af verdens yngste biskopper

Pave Frans udnævnte to nye hjælpebiskopper til ærkebispedømmet i New York.

I en alder af 45 år bliver Fr. Espaillat den yngste biskop i USA. Han er direktør for Hispanic Catholic Charismatic Renewal og vært for YouTube-podcasten med titlen "Sainthood in the City".
Online er han kendt for at rappe om evangeliet. Han ønsker at række ud til unge mennesker og inspirere dem til at komme i Kirken.

Spanske biskopper afslutter Ad Limina-besøg

De spanske biskoppers Ad Liminas besøg sluttede i sidste uge. Den Hellige Fader anmodede biskopperne om at blive tæt på Gud gennem bøn. De diskuterede også ideologisk kolonisering og synoden om synodalitet, og opmuntrede de troende til at blive involveret i forberedelsesfasen af den globale proces.


International bededag mod menneskehandel

Den 8. februar markerer festen for St. Josephine Bakhita, en sudanesisk nonne, der som barn var et offer for menneskehandel.

I 2015 etablerede pave Frans den internationale dag for bøn og bevidsthed mod menneskehandel, der skal holdes på St. Josephine Bakitas festdag.

Ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation er der 40,3 millioner ofre for menneskehandel på verdensplan, og de mest udsatte er kvinder og piger.

Årets tema for bededagen er "Omsorgens kraft - kvinder, økonomi, menneskehandel".


Benedikt XVI og håndtering af overgreb som kardinal og pave

For nylig blev der fremlagt en rapport om overgreb gennem 75 år i ærkebispedømmet München/Freising, og rapporten anklagede pave emeritus Benedikt XVI og kardinal Marx.

De og andre er anklaget for at have gjort fejl med flere misbrugssager i deres embedsperiode.

Vaticano-holdet gik tilbage til arkiverne for at se, hvad der er blevet gjort i lyset af en voksende forståelse af omfanget af misbrugsskandalerne, og hvad Benedikt har gjort for at skabe større ansvarlighed.


Pavepaladset åbner sine døre

Lateranpaladset var pavernes residens i omkring tusind år, før paverne flyttede til Vatikanet. Og få dage før jul slog Palæet for første gang dørene op for de besøgende.

Monsignor Pedretti, leder af det Lateran-apostolske palads, guider os indenfor og starter med "Forligssalen", hvor Vatikanstaten blev født.