To jubilæer på Lolland

Hvem får det første stykke jubilæumslagkage!

Sankt Birgitta Kloster i Maribo

Søster Aloisia Uttenthal, biskop Czeslaw Kozon og Moder Alice

Sankt Birgitta Kloster i Maribo er et 2.000 m² moderne klosteranlæg bygget i 2006. Birgittaordenen kom til Danmark i 1995 så i år kunne man fejre, at den katolske orden har været 25 år i i Danmark. Det skete i denne weekend, samtidigt med at søstrene fejrede Aloisia Uttenthal's 50 års ordensjubilæum.

Det er over 450 år siden, at Birgitta-ordenen (med oprindelse i Vadstena i Sverige) endeligt måtte forlade Danmark i 1551 som følge af reformationen i 1536. Men i 1995 kom ordenen tilbage til Danmark, først i lejede lokaler i Næstved og siden i deres eget kloster, et ombygget børnehjem ved Maribo Søndersø.

At det blev Maribo på Lolland er ikke nogen tilfældighed, og det er heller ikke nogen tilfældighed, at Maribo, på deres hjemmeside og i turistbrochurer viser promenerende Birgittasøstre i gadebilledet. Søstrene er fra officiel side modtaget med udstrakt hånd, og der bliver udvist stor imødekommenhed fra de lokale beboere – ja, på Maribos byskilt byder Den hellige Birgitta velkommen.

Maribo har sit navn, sin domkirke og sit bomærke fra Birgittaordenen. Og i 2005 da biskop Kozon nedlagde grundstenen til udvidelsen af det nye kloster var stenen hentet fra den gamle klosterkirke til det oprindelige Birgittakloster i Maribo - den nuværende Maribo Domkirke.

Et semi-kontemplativt kloster

Klosteret er et semi-kontemplativt kloster. Det betyder at søstrene lever deres private liv inden for et begrænset område i klosteret. De lever i klausur, men de har samtidigt et udadvendt liv, når de arbejder i gæstehuset.

Gæstehuset

I gæstehuset tager Birgitta-søstrene imod alle, der har behov for ro og hvile - uanset køn og trosretning. Det kan f.eks. være enkelte gæster og små grupper. Man er velkommen til at deltage i søstrenes messe og korbøn og nyde stilheden i klosteret, hvor man ikke bliver forstyrret af radio og fjernsyn. Alle værelser er med eget bad, og der er mulighed for morgenmad, hel- og halvpension. Søstrene sørger for opredning, måltider og alle daglige fornødenheder.

Der er 20 gæsteværelser med plads til retræter og konferencer, blot skal man selv sørge for retræteleder eller deltage i retræter arrangeret af andre.

I 1999 udnævnte pave Johannes Paul II den hellige Birgitta til skytshelgen for Europa, for pilgrimme, for læger og for en fredelig død.

 

Domprovst Anne Birgitte Reiter fra Maribo Domkirke og katolsk biskop Czeslaw Kozon til kaffebord.

VIDEO: Klosterindvielsen i 2006

Birgittasøstrene kom til Danmark i 1995, men der skulle gå over 10 år før de fik et kloster, men det var værd at vente på, som det fremgår af denne video fra 2006.

På billedet fra venstre: Moder Vivian fra klosteret i Maribo, tidl. leder af Ansgarwerk i Osnabrück Dorothea Olbrich, afdøde generalabbedisse Moder Tekla fra Rom, biskop Kozon, generalvikar og tidligere sognepræst i Maribo Niels Engelbrecht samt Sveriges biskop Anders Arborelius, nu også kardinal.

Fotos fra klosterindvielsen i 2006